starFelhívás önkormányzatoknak a legjobb megvalósított éghajlatvédelmi tevékenységért járó díjért.

A nemzetközi klímavédelmi tárgyalások eredménytelensége rámutat, hogy a nemzetközi és nemzeti vállalásokon túl, jelentős szerepe van, lehet a helyi, önkéntességen alapuló, éghajlatunk megóvásához kapcsolódó tevékenységnek is. E gondolat alapján alakult meg 20 évvel ezelőtt az Európai Klímaszövetség és tavaly annak magyarországi hálózata, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség.

 

A mexikói nemzetközi tárgyalások időpontjához kapcsolódóan a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség Magyarországon első alkalommal hirdeti meg az Európában már többször sikerrel megvalósított KlímaSztár (ClimateStar)* felhívást, ezzel is hangsúlyozva a helyi szintű tevékenységek fontosságát. Programunkkal egyfelől szeretnénk kiválasztani és díjazni a legjobb megvalósított helyi - önkormányzatok közreműködésével megvalósított - projekteket, másfelől szeretnénk összegyűjteni és bemutatni a hazánkban megvalósult jó példákat.

Felhívásunkra olyan fejlesztések, projektek leírását várjuk, amelyekkel az önkormányzatok hozzájárultak az éghajlatváltozás fékezéséhez. Néhány lehetséges példa:

- Az energiafelhasználás csökkentéséhez, helyi, megújuló energiaforrások hatékony felhasználásához kapcsolódó fejlesztések;

- Fenntartható települési / területi tervezés, fejlesztés - környezetkímélő közlekedés (gyalogos, kerékpáros, tömegközlekedési rendszerek fejlesztése), közösségi célú városrehabilitációs tevékenységek (parkosítás);

- Zöld közbeszerzés - helyi termékeket, termelőket előnyben részesítő tevékenységek, zöld irodai programok.

A felhívásra bármely hazai település jelentkezését várjuk, amennyiben szeretné az első magyarországi KlímaSztár díjat elnyerni. Jelentkezni az önkormányzat éghajlatvédelmi tevékenységeinek bemutatásával lehet:

- A honlapunkról letölthető formanyomtatvány három részének (Önkormányzat adatai, Települési klímaprofil és a Projekt bemutatása) feldolgozásával. Az egyszerűen kitölthető klímaprofil alapján ideális esetben - amennyiben település az összes kapcsolódó lépést megtette - a következő oldalon egy klímacsillag rajzolódik ki. Ez a csillagdiagram grafikusan is segíti az önértékelést.

- A projektet bemutató fényképeket kérjük, hogy a formanyomtatványhoz csatoltan küldjék el!

Kérjük, hogy a kitöltött formanyomtatványt, mely letölthető a Szövetség honlapjáról, és a fényképeket legkésőbb 2011. április 22-ig juttassa el aEz az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez. e-mail címre Bővebb tájékoztatás a felhívásról:

Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség (Lajtmann Csaba) - 96/316-192; 30/232-6658

Részletek: www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu

Villámposta: Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.

FORMANYOMTATVÁNY LETÖLTÉSE!

 

*A felhívás alapjául az Európai Klímaszövetség (Climate Alliance, Klimabündnis) ClimateStar programja szolgál, a
magyarországi tevékenységeket a Zöld Forrás és a Nemzeti Civil Alapprogram támogatják.

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás