A Reflex Egyesület Győr város jelentősebb beruházásai kapcsán összehívott egy szakmai párbeszédet, amelyen a vízfolyásokat és a közlekedést érintő témákat taglalta a szépszámú szakmai kör. A felvezetést a vízügy igazgatója, valamint a város főépítésze prezentálta. A közel három és fél órás diskurzus sok probléma felvetésével és a megoldások keresésével telt. A sajtó jelenlétének és a jegyzőkönyv, emlékeztető készítésének elvetése sok-sok őszinte szót adott, amely alapján a folytatás szükségességéhez adta mindenki a nevét.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programjával támogatta a Reflex Környezetvédő Egyesületet, hogy Győr városában az elmúlt hónapokban indult, vagy hamarosan induló, a környezetet érintő nagy beruházások kapcsán, azok munkáival érintett problémákat oldja. A nyilvánosságot kizáró szakmai találkozón a vízfolyásokat érintő munkákról a szakigazgatóság vezetője, Németh József igazgató, míg a közlekedésfejlesztési elképzelésekről Révi Zsolt városi főépítész tartott részletes, a párbeszédet megalapozó, előadást.

Az őszinte és nyílt párbeszédre csak azokat a szakmai műhelyeket hívtuk meg, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, vagy közvetlenül érintettek. Így az egyetem, a mérnöki kamara, a helyi szövetségek, egyesületek, szakmai klubok, alapítványok képviselőit. A kétszáz perces fórum a győri beruházások kapcsán számos kérdésre adott lehetőséget, ahogy a válaszadásra is. Érezhetően, bár nem eléggé közeledett egymáshoz a kivitelezői és a szakmai alapú városvédő érv. Ezt támasztja alá az a sok-sok felvetés, melyből hivatkozás nélkül felemlítünk párat:

• a beruházás okoz-e további medersüllyedést?
  • a közútfejlesztést a lakosság, a közutas szakma, vagy egy nagy cég irányítja?
  • miért nem a tervezés előtt volt ilyen fórum?
  • a szakmai műhelyek véleménye miért nem jelent meg a tervdokumentációkban?
  • a város lakóinak miért csak kis része ismeri a beavatkozásokat?
  • a kivitelezési munkák konfliktusaira kéne koncentrálni.

ee
Sorolhatnánk, de ez utóbbi felvetés szükségessé tette, hogy ezen, jelentős szakmai kör, az ünnepek után, újra leüljön, s a jövőben az itt-ott hibás beruházásokat, fejlesztéseket kivédve, azokat korrigálva, az előkészítő egyeztetések, illetve a kivitelezéskor adódó problémákat, gondokat, panaszokat kezelje. És a jövőben ehhez tartsa magát! A Reflex Egyesület ennek a szakmai hálónak szívesen felvállalója marad, melyet a megjelentek egyhangúlag elfogadtak.