Szentgotthárd Város Önkormányzata „a tervezett heiligenkreuzi hulladékégető elleni küzdelemben kifejtett aktív közreműködésért, támogatásért, segítségért” elismerő oklevélben részesítette a győri Reflex Környezetvédő Egyesületet. A megtisztelő díjat Huszár Gábor polgármester úr adta át a város Refektóriumában tartott ünnepségen a győrieknek.

Hét évvel ezelőtt, amikor Szentgotthárdot és Győrt összekötő Rába folyó szennyezéséről hírt hallottunk, akkor kétszáz kilométer ide, vagy oda, kapcsolatot kerestünk azokkal a szentgotthárdi lakosokkal, akik komolyan gondolták, hogy fellépnek a szennyezés ellen. Hazai viszonylatban, hihetetlenül sokan voltak. Pedig már a harmadik évezredet írtuk. Lecsendesült már a Duna mozgalom, hátrább, irodába húzódtak a zöld szervezetek. Mi győri Reflexesek, akik sokszor haragoszöldnek hívtuk magunkat, újra „megfiatalodtunk”. Segítette lelkesedésünket a helyi jó szándék. A környezetszennyező vállalkozásokkal szemben fel kell lépni! – mondtuk újra, meg újra. Ismét. A fiatalkori hevületünk, hitünk és a negyedszázados szakmai tapasztalatunk erre sarkalt.

Szakmai és jogi ismereteinkkel segítettük, hogy megalakuljon a közhasznúságot felvállaló Pro Natura Szentgotthárd Civil Összefogás Egyesület. Kapcsolat lett, s már hat éve, hogy megalakult a PRONAS, és ráadásul nagyon jó barátság lett mindezekből.

Egymás megismerését követő pár hónapon belül újabb „zsivány” jelent meg a határon. Pontosan ott. Az ország és a város határán tervezett a BEGAS egy hulladékégető művet. Kőhajításnyira Szentgotthárdtól. Magyarországon példás összefogás indult ennek megakadályozására. A helyiek naponta, a partnerek hetente, a közéleti személyek havonta tiltakoztak. Mi kétszáz kilométerre élők is műhelymunkáztunk, transzparenseket pingáltunk, tüntettünk, érveltünk parlamenti bizottságoknak, osztrák politikusoknak, hatóságoknak, szót emeltünk a közmeghallgatáson és az érintett bíróságon, kiadványokat készítettünk és terjesztettük a magyar-osztrák vonatokon. Sok-sok lelkesen sorolható közreműködés. Ráadásul barátságot kötöttünk - a PRONAS-on túl - egy olyan település lakóival, akik számunkra példásak, kedvesek, tiszteletet adó emberek.

Eredmények: a Rába szennyezése csökkent, a Lapincs talán már tiszta is, és a hulladékégető, ahogy a PRONAS egykor bemutatta: - füstbement.

Szombaton ünnepeltünk. Kellett, jólesett, mindenki megérdemelte.

Szentgotthárd Város Önkormányzata „a tervezett heiligenkreuzi hulladékégető elleni küzdelemben kifejtett aktív közreműködésért, támogatásért, segítségért” elismerő oklevélben részesítette a győri Reflex Környezetvédő Egyesületet. A megtisztelő díjat Huszár Gábor polgármester úr adta át a város Refektóriumában tartott ünnepségen, ahol egyszerű emberek, felelősen ott élők, magyar-osztrák civil aktivisták, magyar-osztrák parlamenti képviselők, titulustól független közösség vett részt.

Megtisztelő volt. Köszönjük!