2013. április 13-án, az elnökünk ötlete alapján újraindított „évszakonként egy Reflex kirándulás” első alkalmával a vállalkozó kedvű résztvevők (kilencen) a Bakonyba látogattak el. Az első alkalomra felkért szervező, Szűcs Gábor tagunk javaslata alapján választottuk a festői Cuha sokarcú völgyének ezt a viszonylag ritkábban és kevesebbek által látogatott részét kirándulásunk céljául. Az ő élménybeszámolóját olvashatjuk az alábbiakban.

A baljós előjelek, pl. az előző éjszakai felhőszakadásszerű esőzés ellenére kis csapatunk bizakodva szállt vonatra, s Zircre érve már ragyogó napsütésben kezdődhetett a túra.

Először az arborétum kivételével a zirci kötelezőket látogattuk végig, így a belváros nevezetességeit, a felújított apátságot, a Bakony Természettudományi Múzeumot, a néprajzi múzeum pechünkre felújítás után csak április 20-án nyitott. Ezután fordultunk irányba Vinye felé!

Utunk során kellemes és kevésbé kellemes látnivalók tárultak elénk, alkalmat adva kicsit megpihenni a megfáradtaknak. Többször észlelhettük az előző áradások hordalékának tájkép romboló maradványait: a patak partjaira kiülepedve, a belógó ágakon fennakadva műanyagpalackok, nejlonzacskók, sörös dobozok stb. csúfoskodtak előzőleg erre járt természetkedvelők jóvoltából.

Öröm volt a napsütés, a jó levegő, a tarisznyából elővett étel-ital, a jó beszélgetések, az ébredő természet látnivalói! Különleges élmény volt a völgy - nap szinte soha nem sütötte - eldugott helyein fehérlő megmaradt hó látványa! (Néhol hógolyózhattunk volna, de ez érdeklődés hiányában elmaradt!)

Érdekes tapasztalatokat hozott a még áradó jellegű Cuhán történő többszöri átkelés, különösen az egyénibbnél egyénibb módszereket tekintve. Feri többek szerint a vízen járt, Lajos katonai surranójában menetből vette az akadályokat, többen mezítlábaztak, voltak akik köveken hosszú ideig egyensúlyozva, kezükben bottal próbálkoztak sikerrel.

Végül Vinyére érkeztünk, ahol Ilike végre medvehagymára talált, amit barátnője pogácsájába ígért a Bakonyból, többen pedig a hírtelen ránk zúduló esőcseppektől űzve a hely két vendéglátó helyének egyikén találták magukat. Néhány üdítő ital elfogyasztása, valamint az eső elállta után a Vinye.hu büfénél találkoztunk ismét.