Megújul az Éghajlatvédelmi Szövetség KlímaSztár programja, amely a legjobb települési megoldások díjazása mellett ezúttal jóval nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a feltárt mintaértékű innovációkat minél szélesebb körrel megismertesse. A kampány hátteréül a Reflex Környezetvédő Egyesület által kezdeményezett nemzetközi Nature-based innovatoins (NABI) projekt szolgál, melyet az EU Erasmus+ programja támogat.

A kampány első részében egy adatlapon várjuk a települési zöldfelület-gazdálkodás és esővíz-hasznosítás mintaértékű innovációinak rövid bemutatását. Fontos változás, hogy javaslatokat nem csak a települések képviselői tehetnek, hanem bárki beküldheti a környezetében található mintaértékű gyakorlatról a javaslatát. Települési faültetési, -leltározási és -kezelési gyakorlatok, a nyírt gyepet felváltó mezők, közösségi kertek, zöldtetők, zöldhomlokzatok, esővízgyűjtő és -hasznosító megoldásokra keressük azokat a gyakorlatokat, melyek valóban mintaértékűek.

Ha ismer ilyen megoldást a környezetében, kérjük töltse ki adatlapunkat 2021. április 22-ig itt:
ADATLAP KITÖLTÉSE

Lehetséges példák:
- Zöldfelület-tervezési, -gazdálkodási és -gondozási minták;
- A települési zöldfelület növelését célzó fejlesztések;
- Települési zöldterületek sikeres megóvásához kapcsolódó kampány;
- Zöld épületek – zöldtetők, zöldhomlokzatok, zöldfalak kialakítása;
- Közösségi kertek kialakítása és fenntartása;
- Esőkeretek, csapadékvíz-visszatartás zöldfelületekkel;
- Online települési fakataszter;
- Városi mezők, méhlegelők;
- Helyi védettség alá helyezett fák, fasorok, egyéb zöldfelületek;
- Innovatív lakossági szemléletformáló eszközök, programok a fenti témakörökben.

Az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület 2021-ben – immáron hatodszor – meghirdetett KlímaSztár felhívásán első alkalommal várunk bárkitől javaslatokat. A kampányban a legjobb javaslatokat próbáljuk minél alaposabban feltárni és bemutatni nem csak a hazai, hanem a programban résztvevő auszriai, horvát, német, olasz és romániai települések, közösségek képviselőinek is.

A KlímaSztár elismerés anyagi díjazással nem jár, a nyertes települések oklevelet és egy, a felhívás eszmeiségét tükröző művészeti alkotást kapnak, melyet ünnepélyes rendezvény keretei közt nyújtunk át 2021 második felében. A díjazott innovatív fejlesztések részt vehetnek a 2022-es európai megmérettetésen.

Csatlakozz az Éghajlatvédelmi Szövetséghez! Az Európai Klímaszövetség hazai hálózatában települési önkormányzatok és civil környezetvédő szervezetek működnek együtt helyi, területi és országos szintű projektekben és programokban.

KlímavédDVelem – Mindennap a Földért! – facebook.com/KlimavedDVelem - Közösségi oldalunkon a legfrissebb nemzetközi és hazai hírekkel, ötletekkel és lehetőségekkel várjuk az érdeklődőket.

További információ honlapunkon: www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu, e-mailben az Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez. címen és a 06 30 232 66 58 telefonszámon.