A Reflex Környezetvédő Egyesület irányításával 6 ország 12 településének zöldfelület-gazdálkodáshoz, városi erdőhöz és csapadékvíz-hasznosításhoz kapcsolódó mintaértékű gyakorlatait dolgozzuk fel és mutatjuk be egy új online kiadványban. Az Erasmus+ támogatásával készülő, 2021 októberében megjelenő példatár a későbbiekben a zöld településfejlesztést elősegítő kézikönyvünk alapjául is szolgál.

 

A kiadvány elkészültéig szeretnénk bemutatni néhány olyan projektet is, melyek ugyan nem jelennek meg az útmutatóban, de amelyek megvalósítása komoly pozitív hatással volt környezetükre.

Az egyik ilyen példa a freiburgi Dreisam folyó revitalizálása. 

A vízfolyások természetes környezetben folyamatosan változó, kanyargós útvonalakat követnek, ám a városok építéséhez szükségesnek tűnt, hogy a folyókat minél szabályosabb, állandóbb közegbe “tereljük”. S bár a partszakaszok labatonozása elősegítik városaink fejlesztését, ugyanakkor számos negatív hozadéka is van, különösen ha az fokozódó árvízkockázatra gondolunk.

Ennek kapcsán 2014 és 2015 között a Dreisam északi partján lévő mederpárkányokat és partvédő falakat majdnem egy kilométeres szakaszon elbontották a folyószakasz ökológiai rehabilitációjának érdekében. Kialakítottak egy oldalsó patakmedret (amit szükség esetén el lehet árasztani illetve elősegíti a vízmegtartást is) valamint olyan természetes akadályokat - növényeket, sziklákat, természetes szigeteket - melyek lassítják a folyó áramlását és támogatják a folyó természetes dinamikájának alakulását.

A beavatkozásnak köszönhetően a terület három fő funkcióra tett szert:

1. Megvédi Freiburg városát és a nyugatabbra fekvő városokat az áradástól.

2. Új rekreációs tér született Freiburg lakói számára.

3. Természetesebb környezetben élhetnek a város lakói, amely ideális a biológiai sokféleség fenntartásához.

#NatureBasedSolutions #ErasmusPlus #NABI

 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás