Negyedik alkalommal rendeztünk környezetvédelmi vetélkedőt Kisbajcson, a helyi általános iskolában. A 2018. november 30-án megrendezett vetélkedő központi témája – az Európai Hulladékcsökkentési Héthez is kapcsolódva – a hulladék volt, annak környezeti hatásai, valamint a hulladékok okozta problémák megoldási lehetőségei. A megmérettetésen a Győr környéki iskolák mellett képviseltette magát egy iskola a Csallóközből is. A győrladaméri, a gönyűi, a kunszigeti, a péri, a csilizradványi iskolákból, valamint a helyi általános iskolából összesen hét csapat érkezett a versenyre.

A csapatok elméleti és gyakorlati feladatokban mérték össze tudásukat a hulladékkal kapcsolatos témakörökből. Kérdéseket, feladatokat kellett megoldaniuk többek között a hulladék-piramissal, a hulladék megelőzéssel, a komposztálással, továbbá a papír környezeti vonatkozásaival kapcsolatban is.

A vetélkedő megvalósításában részt vettek a Reflex Környezetvédő Egyesület szakemberei is, akik közreműködtek a versenyfeladatok összeállításában, a lebonyolításban és a zsűrizésben is. A zsűri tagjai voltak Horváth Ferenc, az egyesület elnöke, Kalas György, a Reflex tagja, önkéntese, aki a hulladékok okozta környezeti problémák egyik legelismertebb hazai civil szakértője, valamint zsűri elnökként működött közre Léhner Ilona, a Pápateszéri Általános Iskola volt igazgatója, aki éveken át volt szervezője a Pápateszéri Környezet- és Természetismereti Vetélkedőknek. A gyakorlati feladatokban való közreműködéssel - részt vett még a vetélkedőn Nagy Péter, a Reflex Egyesület tagja és önkéntese, valamint Lajtmann Csaba, a Reflex és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség munkatársa.

A vetélkedő a Reflex hulladékos szemléletformáló pályázati programjának keretében valósult meg. A Megelőzni szabad! - Fiatalok szemlélet­formálásával a hulladék-megelőzésért elnevezésű programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta.

A gyerekek felkészültsége az elért magas pontszámokból és a minimális pontkülönbségekből is látszott.

A vetélkedőt végül a Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „Klíma-Sztárok” fantázianevű csapata nyerte. A csapat tagjai: Lukács Máté, Szalai Adrián, Tamás Flóra, Tóth Dániel. Felkészülésüket Farkas Liza tanárnő segítette.

Második helyen végzett a Kisbajcsi Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából a ”Fagyik” csapata (csapattagok: Bella Regina, Berki Ádám, Csordás Márton, Nagy Kíra, felkészítő tanár: Szabó Miklós).

A dobogó harmadik fokára a Gönyűi Széchenyi István Általános Iskola „Veszélyes hulladékok” elnevezésű csapata állhatott fel (csapattagok: Fehér Kristóf, Schüttler Zsófia, Tarczi Dávid, Végh Sára, felkészítésükről Mészáros Tünde tanárnő gondoskodott).

A versenyzők a Reflex felajánlásának köszönhetően értékes, környezetbarát tárgyjutalmakban részesültek, kaptak könyveket, pólókat, vászontáskákat, tolltartókat, kulacsokat. A sikeres felkészítő tanárok is jutalmat kaptak.

Bízunk abban, hogy a versenyen résztvevő gyerekek a megszerzett tudást kamatoztatják majd felnőtt korukban is, és minden tőlük telhetőt megtesznek egy hulladékban szegényebb világért, és azért, hogy a hulladékok okozta problémák megszűnjenek.

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg.

www.szelektalok.hu