Környezettudatos elemekkel: egy innovatív, szalmabála panelekből készült kis energiaigényű közösségi épülettel és egy 5 kW-os napelemes rendszerrel bővül a Reflex Környezetvédő Egyesület központja. Sajnos a két évvel ezelőtti költségvetés alapján kapott 30 millió forintos támogatás elfogyott. Az építőanyagok ára mellett a szakemberek díjai is jelentősen növekedtek és közel ötmillió forint hiányzik ahhoz, hogy a bővítés a tervezettek szerint megvalósuljon. A közösségi adományozók utolsó szalmaszálakkal segíthetik az építési munkák befejezését, és segíthetik megvalósítani az egyik első magyarországi környezetvédő civil szervezet álmait. Az adományokért cserébe a Reflex utalványokat ajánl, melyek felhasználhatóak a Pápateszéri Ökológia Központ szolgáltatásaira. Az adományokat a Reflex Környezetvédő Egyesület 11737007-20206734 bankszámlaszámára várja.

1987-ben lelkes környezetvédők alapították meg az ország egyik első zöld civil szervezetét, a Reflex Környezetvédő Egyesület, mely egyik fő célként tűzte zászlajára a környezeti szemléletformálást és nevelést. Ennek a munkának a fő helyszíne - az egyesület győri székhelye mellett - a Magas-Bakony lábainál, Pápateszér Farkashegyen található Reflex Ökológiai Központ. A gyönyörű természeti környezetben elhelyezkedő központban 24 szálláshellyel és egy belső közösségi térrel várták a vendégeket.

Az egyesület évek óta tervezete a pápateszéri bázisának fejlesztését:

- egy új közösségi térrel, mely lehetővé teszi, hogy a szakmai munkát elkülönítsék az ellátástól, étkezéstől;
- szálláshelyekkel, hogy egy nagyobb iskolai osztályt is fogadni tudjanak erdei iskolai foglalkozáson és
- egy napelemes rendszerrel, amely segítheti az energetikai önellátást, és a rezsiköltségek csökkentését.

Az új közösségi épülethez egy anyagában és működésében is innovatív megoldást választottak. A szalmabála közösségi épülethez a település határából származó kisbálák biztosították a fő építőanyagot, és a tervek szerint az épület üzemeltetése, fűtése minimális energiát fog igényelni.

Az álmok megvalósítására sikerült 30 millió forintos támogatást elnyerni. A központ új  épülete már látványos, szinte kész formáját mutatja, de a befejezéshez még sok kisebb-nagyobb munka áll előttük. Sajnos az építőanyagok és szakemberek költségei jelentősen drágultak az elmúlt két évben, így a kapott támogatás és a saját források mellé közel ötmillió forint hiányzik ahhoz, hogy a munkákat a tervezettek szerint befejezhessék.

Az adománygyűjtő kampánynak jelképesen az “Utolsó szalmaszálak” címet választották. A legkisebb, akár pár száz forintos adományokat is örömmel veszik, és bár nem így tervezték, de a közösségi szalmabála épületük a közösség összefogásával, anyagi hozzájárulásával fejeződhet be.

A Reflex Ökológiai Központ bővítésének befejező munkáit így támogathatja:

- Az adományát utalja el a Reflex Környezetvédő Egyesület OTP Bank Nyrt.-nél vezetett 11737007-20206734 bankszámlájára. A megjegyzésnél tüntesse fel az “Utolsó szalmaszálak adomány” szöveget;
- Töltse ki az adománygyűjtés adatlapját itt: https://forms.gle/zdHt5UG6NBa9q7bq7

Utalvány a támogatásról - Amennyiben kéri, a befizetett adomány összegével megegyező értékben utalványt állítunk ki, melyet 2025 végéig felhasználhat a Reflex Ökológiai Központ szolgáltatásaira: szállásdíj, bérleti díj, programok és foglalkozás díja.

Igazolás a támogatásról -  A Reflex Környezetvédő Egyesület közhasznú civil szervezetként a befizetett támogatásról igazolást tud kiállítani, amellyel az adományozó csökkentheti adózás előtti eredményét.