A Reflex Környezetvédő Egyesület az Agrárminisztérium Zöld Forrás PTKF/543/2018 számú projekt keretében elkészült egy szakmai segédanyag, mely és a városi fák védelméről szól. Elsősorban a téma hatályos jogi szabályozásáról, annak kihasználható illetve kihasználásra váró jogi kapcsolódási pontjairól. Úgy mellékesen megjelennek az anyagban a más jogágakban fellelhető, jogérvényesítést segítő rendelkezések és a jogérvényesítés civil tapasztalatai is. A segédanyag, mely honlapunkról letölthető, három részből épül fel. Az első rész a „favédelmi ügyekben” lefolytatott közigazgatási hatósági eljárás menetét, szabályait mutatja be, a második fejezetet azoknak a képviselő testületeknek szánjuk, akik saját önkormányzati rendelettel kívánják szabályozni a köz- és a magánterületeken álló fák védelmét. A harmadik rész a fák védelméhez jelenleg rendelkezésre álló egyéb jogszabályi rendelkezéseket mutatja be, azért, hogy favédelmi beadványainkhoz, jogorvoslatainkhoz könnyebb lehessen kikeresni a hivatkozási alapot.

 

A segédanyagunk nem foglalkozik a városi fák és zöldterületeknek az egyes környezeti elemekre gyakorolt hatásaival, azok ökológiai- és életminőségre ható szerepével. Nem térünk ki a fák védelmében fellépő lakosság és a civil szervezetek részére rendelkezésre álló nem jogi eszközökre sem.

Ezekben a témákban ugyanis már rendelkezésre állnak magas színvonalú írott anyagok (pl. Radó Dezső: „A növényzet szerepe a környezetvédelmében”, vagy a Védegylet által jegyzett „Mielőtt odaláncolod magad” c. könyvek). Jogi vonalon a Levegő Munkacsoport publikációit, vagy a „Közösségi részvétel az erdők védelmében” c. EMLA –WWF közös kiadványt ajánlanánk a fák és a „faharcosok” figyelmébe.

A segédanyag a Reflex Környezetvédő Egyesület „Közösségben a városi fákért” elnevezésű programjának keretében készült.

A program az Agrárminisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

PTKF/ 543/ 2018.

Mellékletek:
FájlFájlméret
Fájl letöltése (Szakmai háttéranyag a települési fák védelméhez.pdf)Szakmai háttéranyag a települési fák védelméhez.pdf834 kB

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás