Megjelent a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) vízgazdálkodási projekteket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánító kormányrendelet. Az elmúlt hónapokban a civil vgt. munkacsoport képviselői megbeszélést folytattak a programokért felelős Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársaival. A párbeszéd tárgya: önkéntes civil szakmai részvétel lehetősége az egyes projektekben. A Reflex Egyesület a tervezett 39 programból háromhoz ajánlotta fel közreműködését.

Megjelent a KEHOP vízgazdálkodási projekteket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánító kormányrendelet:

A rendkívül rövid ügyintézési határidők alól a környezet- és természetvédelmi hatósági engedélyezést kivételként említi, de a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtandó kitétel vonatkozik ezekre is.
A Reflex Környezetvédő Egyesület a kormányrendelet alá tartózó beruházások közül - a területileg érintett - két projekthez ajánlotta fel segítségét:
- Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem.
KEHOP-1.3.0-15-2016-00013
- Rába-völgy projekt, a térség árvízvédelmének kiépítése
KEHOP-1.4.0-15-2016-00018
Külön kormány határozat (1162/2016. /IV.5./) szól a harmadik beruházásról, melyben a Reflex civil közreműködőként élne jogával:
- Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint rehabilitációja
KEHOP-1.3.0-15-2016-00012
Az utóbbi a kiugró költségterve miatt jelenleg az Európai Unió elbírálása alatt áll.

A beruházás vázlatos helyszínrajza.

A munkacsoporthoz köthető szeptemberi hír még, hogy a nyári szünet után lassan-lassan megkezdődnek a vízgyűjtő-gazdálkodási tanácsok ülései. Elsőként a Balaton Részvízgyűjtő Tanács tartotta ülését, melyen a civileket a Nők a Balatonért Egyesület képviselte. A tavasszal elfogadott munkatervek szerint várhatóan a közeli hetekben kerül összehívásra, mind a Duna RVT, mind az Észak-Dunántúli és a Nyugat-Dunántúli VT. Ülése. Ezeken a Reflex Egyesület munkatársa képviseli a hazai zöld mozgalmat, illetve ezen belül a vgt. munkacsoportot.