Vannak olyan problémás csomagolóanyag fajták, melyek megelőzése elsősorban környezet- vagy egészségvédelmi szempontból lenne fontos. A műanyag-csomagolások közül ilyen a például a polivinilklorid (PVC). A PVC gyártása súlyos környezetszennyezéssel jár, használata és hulladékkezelése (különösen elégetése) egészségkárosítással veszélyeztet. A környezettudatos fogyasztó ezért következetesen kerüli a PVC-ből készült termékeket és csomagolóanyagot (a műanyag csomagolások alján ma már általában megjelenik, hogy milyen fajta műanyagról van szó). Egyébként PVC-be ma már élelmiszert csak elvétve csomagolnak.

 

A környezettudatos vásárló kerüli nyilván az alumínium italos dobozokat is. dobozok. Már az alapanyag bányászata is súlyos tájrombolással jár, hiszen egy tonna alumínium előállításához 4-5 tonna bauxitot kell kibányászni. A timföld és ebből az alumínium előállítása rettentően energiaigényes és súlyosan környezetterhelő. A kohók kéményén mérgező légszennyezőanyagok távoznak (klór- és fluorvegyületek, kén- és széndioxid, szénhidrogének, ülepedő por), ráadásul gondoskodni kell a visszamaradó vörösiszap elhelyezéséről is (2-3 tonna veszélyes hulladék minden tonna alumínium után). A csomagolás ökológiai mérlegén a kiürült dobozokból visszagyűjtése, újraolvasztása sem sokat segít (csak silány másodnyersanyag állítható elő).

A kombinált italos dobozokat sokan (karton)papírnak gondolják-hívják - holott azokat 5-7 réteg polietilén és kartonpapír fóliából préselik össze (az aszeptikus italoknál ehhez jön egy vékony alumínium fólia). Ez nem csak nagy hulladékproduktuma miatt problémás, hanem a karton fehérítésekor okozott vízszennyezése miatt is. A dobozban szénsavas ital nem forgalmazható - újratöltésre alkalmatlan - a különnemű anyagok egybesajtolása pedig eleve lehetetlenné teszi a dobozhulladékok értelmes újrahasznosítását.

Hasonló problémát jelentenek, csak jóval kisebb mennyiségben a műanyag- és alumíniumfóliából „összesajtolt” fényes fémgőzölt csomagolóanyagok (melyeket főleg a csipszek, a szeletcsokoládék, a müzlik csomagolásánál használják).

A tudatos fogyasztó:

-          Tudja, hogy egy literes kombidoboz 35-40 Ft-tal drágítja az ital árát. A két decis, szívószálas ivólé dobozcsomagolása pedig jóval többe kerül, mint a benne lévő ital.

-          Tudja, hogy egy kis aludoboz gyártásához kb. 1,2 kWh áram szükséges. Ennyit használ fel egy naponta borotválkozó férfi a villanyborotvájával. Egy év alatt…

-          Tudja, hogy a tej csomagolása legkönnyebben kimért tejjel előzhető meg. Az üres polietilén zacskó még mindig kisebb problémát okoz, mint a tartós tej kombinált doboza (az előbbi súlya 7 g, a dobozé kb. 30 g).
 

www.szelektalok.hu

 

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

 

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás