Civileken túl egyre több hazai önkormányzatot is foglalkoztat helyi energiaközösség létrehozásának gondolata. A lehetőség iránt azért is kezdtek érdeklődni a települési döntéshozók, mert a rendszer segítségével csökkenthetik a villamos energiával kapcsolatos kiadásaikat. Munkájukat letölthető, szerkeszthető sablonokkal is támogatja a Közösségi Energia Tudástér.

Bővebben...

Az eddig elért eredményekről és a jövő évi tervekről is szó volt az energiaközösségeket népszerűsítő SHAREs projekt magyarországi találkozóján. A nemzetközi konzorcium fő célja hogy külföldi minták segítségével új energiaközösségeket indítson el többek között Magyarországon is.

Bővebben...

Az elmúlt években a Reflex munkájában egyre nagyobb részt képviselnek a széleskörű európai partnerséggel megvalósuló projektek. Ilyen a SHAREs névre hallgató program is, ahol osztrák és német minták segítik a georgiai, bolgár, horvát és magyar szervezeteket az energiaközösségek elindításában. Októberben lehetőségünk nyílt, hogy néhány jó példát testközelből, személyesen is megismerhessünk. A tanulmányút ideje alatt érkezett a jó hír: első magyarországi energiaközösségként nyilvántartásba vették a közreműködésünkkel létrejött Közösségi Energia Szolgáltatót.

Bővebben...

A nemzetközi SHAREs projekt részeként útjára indult a KÖZÖSSÉGI ENERGIA TUDÁSTÉR, egy magyar nyelvű honlap számos praktikus információval, segédanyaggal. A különféle menüpontok alatt összegyűjtött ismereteket haszonnal forgathatják mindazok, akik - döntéshozói, szabályozói, önkormányzati, civil szervezeti vagy lakossági oldalról - szeretnék elősegíteni hazai energiaközösségek alakítását, fejlesztését.

Bővebben...

A Reflex Egyesület közreműködésével zajló nemzetközi SHAREs projekt keretében a konzorcium angol nyelvű háttéranyagokkal segíti azokat a szakembereket, döntéshozókat, civil szervezeteket, akik részletesebben is szeretnének megismerkedni az energiaközösségek kérdéskörével, illetve már most ilyen területen tevékenykednek.

Bővebben...

Az EU finanszírozásával futó nemzetközi SHAREs projekt célja a tudásátadás, valamint hogy a résztvevő országokban segítséget nyújtson új energiaközösségek létrehozásához valamint már meglévők bővítéséhez, fejlesztéséhez. Az energiaközösségek egyedülálló lehetőséget kínálnak a fogyasztók számára, hogy kritikus tömeget alkotva megújulóenergia-termelőkké váljanak, javítsák az energiahatékonyságot, tárolják a hő- és villamosenergiát, energiát tápláljanak vissza a hálózatba, és keresleti rugalmasságukat felkínálják a piacnak. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy termelő-fogyasztóként aktív szerepet vállalhassanak a zöld átmenet folyamatában.

Bővebben...

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás