A Reflex Környezetvédő Egyesület irányításával 6 ország 12 településének városi erdő- és csapadékvíz-gazdálkodáshoz kapcsolódó mintaértékű gyakorlatait dolgozzuk fel és mutatjuk be készülő elektronikus kiadványban. Az Erasmus+ támogatásával készülő példatár később alapjául szolgál majd a zöld településfejlesztést elősegítő kézikönyvünkhöz is.

 

A projekt első részében online adatlapon vártuk az egyes országokban megvalósult, települési zöldfelület-gazdálkodás és csapadékvíz-hasznosítás mintaértékű innovációinak rövid bemutatását. Javaslatokat nemcsak önkormányzatok tehettek; lakosság, intézmények, civil szervezetek is beküldhették a környezetükben fellelhető jó gyakorlatokat.

Települési szintű faültetési programok; városi erdők; online fakataszterek; intenzív kezelésű fűfelületeket felváltó vadvirágos gyeptársulások és városi mezők; közösségi kertek; zöldtetők és zöldhomlokzatok; csapadékgyűjtő, vízmegtartó rendszerek – ilyen és ehhez hasonló témakörben gyűltek a valóban mintaértékű európai példák.

A 2021. május 20-án tartott online partnertalálkozón egy már kidolgozott kritériumrendszer alapján közösen választottuk ki a hat országból beérkezett példák közül a tizennégy legjobbat, melyeket egy őszre elkészülő online publikáció mutat majd be részletesen. A kiválasztási folyamat során a kiemelt példákat igyekeztünk úgy összeállítani, hogy az összesítés mind kistelepülések, mind nagyvárosok számára alkalmazható megoldásokat is tartalmazzon.

Magyarországról a pápateszéri örökerdő (http://www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu/index.php/vilagfak/287-orokerdokent-ujul-meg-a-bakonyi-falu-kozponti-terulete) valamint a FŐKERT fejlesztésében megvalósult BP Fatár adatbázis került be a válogatásba; utóbbi egy online fa- és parkkataszter valamint helyi védettségű területek adatbázisa Budapest viszonylatában (https://www.fokert.hu/bpfatar/). A nemzetközi mezőnyben olyan példák szerepelnek, mint Prato (IT) „Városi Dzsugel” projektje; a bécsi Johann-Nepomuk-Vogl-Platz csapadékvisszatartó rendszere; Darmstadt városának (DE) Miyawaki erdei vagy Nyárádgálfalva (RO) települési csapadékvízgazdálkodásban központi szerepet játszó tava.

Terveink szerint az őszi partnertalálkozót - a COVID járvány függvényében - már személyesen is meg tudjuk tartani a horvátországi Pulában, ahol a projektben résztvevő helyi partnerszervezet (IDA) mutat be egy újszerű esővízgyűjtő- és hasznosító megoldást a klímaadaptív csapadékgazdálkodás jegyében.

 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás