Március végén befejeződött a Reflex Környezetvédő Egyesület tavaly októberben elindult szemléletformálási programja, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósított meg.  A „Megelőzni szabad - Fiatalok szemléletformálásával a hulladék-megelőzésért” című program keretében számos színes program valósult meg. Összességében egy tartalmas program sikeres megvalósításán van túl az egyesület. A program végrehajtói bíznak abban, hogy sikerült a fiatalokra hatni, és azok, akik részt vettek a projektben, részesültek annak eredményeiből, a jövőben többet tesznek majd a hulladékok megelőzéséért, hogy együtt egy szebb, tisztább környezetet teremthessünk. A program zárásaként a mellékelt sajtóközleményt juttattuk el a sajtóorgánumokhoz.

Fájl letöltése (Sajtóközlemény M3.pdf)Sajtóközlemény M3.pdf309 kB

Bővebben...

A győri hulladékkezelő telepre szervezett szakmai kirándulást a Reflex Környezetvédő Egyesület. A kirándulás az egyesület „Megelőzni szabad - Fiatalok szemléletformálásával a hulladék-megelőzésért” című programja keretében valósult meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. A résztvevők társasága az ugyancsak ennek a programnak a keretei között, tavaly ősszel megrendezett kisbajcsi környezetvédelmi vetélkedő csapattagjaiból és a felkészítő tanáraiból tevődött össze. A Győr-Sashegyi Hulladékkezelő Központban 2019. március 27-én lezajlott üzemlátogatáson a gyerekek saját szemükkel láthatták, hogy hova kerül a kukákba dobott hulladék és azokkal mi történik, hogyan dolgozzák fel azokat. Meg tudhatták egyebek közt azt is, hogy a győri hulladék-hasznosítási arány országos viszonylatban jónak mondható, hiszen csak a hulladékkezelő telepre beérkező szemét csupán harminc százaléka kerül lerakásra, a többi részét valamilyen módon hasznosítják.

Bővebben...

Az Reflex Környezetvédő Egyesület hulladékos szemléletformáló programjának keretei között egy hulladékos szemléletformálásra alkalmas mintaudvar kialakítását tervezte, ahol interaktív előadásokat, foglalkozásokat valósít meg hulladék megelőzés témájában. A program csúszása miatt ez az elem csak a program befejezési határidejének közelében valósult meg, így az udvari előadásokat iskolákban valósítottuk meg. Felhívást intéztünk a győri járás iskoláihoz, melyben kértük, hogy jelezzék, ha szeretnének az iskolájukban ilyen foglalkozásokat, előadásokat. Több iskola is érdeklődött a program iránt, így március végéig sikerült lebonyolítani a vállalat hat iskolai előadást. A további érdeklődő iskolákba a program befejezése után jutunk el, illetve több iskola jelezte, hogy eljönnének egy-egy előadásra az egyesület irodájának udvarában kialakított bemutatóhelyre is.

Bővebben...

A kiállítási anyag, mely az egyesületünk „Megelőzni szabad - Fiatalok szemléletformálásával a hulladék-megelőzésért” című program keretében készült el, és amely a hulladék megelőzésre fókuszál, igen nagy érdeklődést váltott ki az iskolák körében. Közel 25 iskola jelezte, hogy igényt tart a kiállítás bemutatására az intézményükben. A projekt futamideje alatt csupán 10 iskolába jutott el a molinó-sorozat, de április-május hónapokban a többi iskola is bemutathatja tanulóinak az hulladék megelőzési tárlatot. A kiállítás március 18-án a győri Kossuth Iskolában mutatkozott be, aztán eljutott még a Tulipános Iskolába is. Győrből kérték a bemutatást még többek közt a Kodály, a Móricz, a Radó és a gyakorló iskolából is. Vidéken elsőként Enesén látták a kiállítást, de eljut még Győrújfalu, Győrság, Börcs, Ikrény, Rábapatona, Kisbajcs, Győrsövényháza, Nyúl és még számos település iskolájába. Számításaink szerint így a kiállítást március–május hónapok között akár 1000-1500 tanuló is megtekintheti.

Bővebben...

Egyesületünk támogatást nyert el az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, hulladékos szemléletformáló programjának megvalósítására. Az idei évben a hulladék-keletkezés megelőzésének fontosságára hívjuk fel az iskoláskorúak figyelmét. A program keretében elkészült egy 10 db molinóból álló, szemléletformáló kiállítási anyag. Mivel azt szeretnénk, ha az azokon szereplő gondolatok minél több iskolás gyerekhez eljussanak, ezért a kiállítást bemutatásra ajánljuk az iskoláknak. Amennyiben bármelyik iskola vezetése fontosnak tartja, hogy megoldást találjunk korunk egyik legégetőbb problémájára - a hulladékok okozta környezeti gondokra - és egyetért azzal, hogy a fiatalok tudatformálásával sokat tehetünk ez ügyben, akkor a szemléltető molinókat előzetes egyeztetés után szívesen bemutatnánk az iskola tanulóinak.

Bővebben...

A Reflex Környezetvédő Egyesület tavaly ősszel indított el egy szemléletformálási programot a hulladék megelőzés témájában. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló „Megelőzni szabad - Fiatalok szemléletformálásával a hulladék-megelőzésért” című program keretében az egyesület ősszel megrendezett egy környezetismereti vetélkedőt, mely a hulladékokat, illetve a hulladék megelőzést helyezte a középpontba. Tavasszal tovább folytatódik a szemléletformáló program. A tervezett program egy kissé megcsúszott az elhúzódó szerződéskötés és a támogatás késedelmes utalása miatt, de azért jó ütemben halad a megvalósítás. Hamarosan elkészül egy kiállítási anyag, mely bemutatja a jelenlegi hulladékhelyzetet és a hulladékok okozta problémákat, megmutatja, hogy milyen módon bánhatunk el a hulladékokkal, de legfőképpen azt próbálja kihangsúlyozni, hogy milyen módszerekkel előzhető meg a hulladékok keletkezése. A projekt haladásáról a csatolt sajtóközleményt adtuk ki.

Fájl letöltése (Sajtóközlemény M2.pdf)Sajtóközlemény M2.pdf308 kB

Bővebben...

Negyedik alkalommal rendeztünk környezetvédelmi vetélkedőt Kisbajcson, a helyi általános iskolában. A 2018. november 30-án megrendezett vetélkedő központi témája – az Európai Hulladékcsökkentési Héthez is kapcsolódva – a hulladék volt, annak környezeti hatásai, valamint a hulladékok okozta problémák megoldási lehetőségei. A megmérettetésen a Győr környéki iskolák mellett képviseltette magát egy iskola a Csallóközből is. A győrladaméri, a gönyűi, a kunszigeti, a péri, a csilizradványi iskolákból, valamint a helyi általános iskolából összesen hét csapat érkezett a versenyre.

Bővebben...

A kormányzati törekvések ellenére a hazai hulladék-helyzet még mindig elmarad az ideális állapottól. Még mindig sok hulladékot termelünk és ezzel sajnos a különgyűjtés és újrahasznosítás helyett a lerakók hulladékhegyeit növeljük. Egy átlagos magyar állampolgár évente közel 380 kg háztartási hulladékot termel, azaz naponta több mint 1 kg-ot. E súlyos problémára hívja fel a figyelmet a Reflex Környezetvédő Egyesület „Megelőzni szabad - Fiatalok szemléletformálásával a hulladék-megelőzésért” című programja, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósít meg. A projekt indulásával kapcsolatban az mellékelt sajtóanyagot adtuk ki.

Fájl letöltése (Sajtóközlemény M1.pdf)Sajtóközlemény M1.pdf310 kB