Amikor szombat hajnalban a friss nyári zivatar hangjára és illatára keltünk, kicsit elkeseredtünk, hogy oda lesz a közösségi programunk. Aztán szerencsére a felhők mögül előbukkantak a nap sugarai és velünk is maradtak egész napra. Így egy nagyszerű közösségi eseményen tudtuk megünnepelni, hogy védett lett Győr tüdeje, a Püspökerdő. Nagyon sok szervezetnek, személynek tartozunk köszönettel, hogy segített a programon. Köszönjük mindenkinek a segítséget és örülünk, hogy velünk ünnepeltek. Az alábbiakban a színes programokról készült fotókból válogattunk.

Bővebben...

A győri közgyűlés 2022. március 22-i ülésén egyhangú szavazással helyi természetvédelmi területté nyilvánította a Püspökerdőt. Ezzel célba ért az a közösségi kezdeményezés, mely 2015-ben a tervezett erőirtás megakadályozására indult. Hét évvel ezelőtt az ifjúsági olimpiai fesztivál kajak-kenu pályájának kedvéért az akkori városvezetés Győr tüdejének, a Püspökerdőnek közel 40 hektáros részét tervezte kivágni. A Püspökerdő mellett új helyi természetvédelmi terület lett a szentiváni tölgyeserdő is, amely a Reflex közösségfejlesztési kampányában feltárt természeti kincsei között szervezett közönségszavazást 2020-ban megnyerte.

Bővebben...

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának Liszt Ferenc úti épületében mutatkozik be a Győri Természeti Kincskereső címet viselő kiállításunk. 21 győri természeti értéket bemutató tablóból és egy bevezető molinóból állt össze a kiállításunk, melyet igyekszünk minél több helyszínen, minél több embernek megmutatni, hogy a győriek ismerjék meg saját városuk természeti értékeit. Az Apáczai Karon bemutatkozó kiállítást ünnepélyes keretek között, jelentős sajtóérdeklődés mellett nyitottunk meg egy nappal azután, hogy Győr városa két helyi természetvédelmi értékkel gazdagodott.

Bővebben...

2022. május 21-én, szombaton egy színes rendezvénnyel zárul győri közösségfejlesztő kampányunk. A Környezet – Élmény - Közösség - Mutassuk meg közösségben Győr természeti és környezeti értékeit! elnevezésű TOP CLLD program keretében közösségi erdőünnepet szervezünk. A program aktualitását az adja, hogy a Püspökerdő helyi védettséget kapott idén tavasszal. Miden érdeklődőt szeretettel várunk a rendezvényre, ahol az alábbi programokból lehet válogatni.

Bővebben...

Egyesületünk még 2020 nyarán indított médiakampányt a Kisalföld napilappal és az Oxygen Médiával közösen, melynek célja a Győrben fellelhető környezeti kincsek felfedezése volt. A közönségszavazáson 30 természeti kincset versenyeztettünk meg egymással. Az egytől-egyig jelentős értéket képviselő jelölt közül a projektben vállalt 12 helyett 21-et választottunk ki, melyeket 60 x 160 cm-es molinókon dolgoztunk fel, így egy gyorsan felállítható vándorkiállítási anyag jött létre, melyet több helyszínen mutattunk már be az elmúlt időszakban egy-egy rendhagyó tárlatvezetéssel, előadással összekötve.

Bővebben...

A projekt tevékenységeinek végrehajtását nagyban nehezíti a COVID-vírus okozta helyzet. Több programot kellett elhalasztani, de azért sikerült megvalósítani 6 db klubfoglalkozást. A Győri SZC Kossuth Lajos Technikum és Kollégiumban 2021.11.02-én, 2021.11.09-én és 2021.11.16-án tartottunk meg egy-egy foglalkozást. A szintén győri Forrás Waldorf Általános Iskolában 2021.12.07-én és 2021.12.14-én, valamint 2022.01.11-én a győri Torula Művésztér elnevezésű helyszínen szerveztünk további klubfoglalkozásokat. A kétórás időtartamú rendezvényeken a győri természeti értékek iránt érdeklődő fiatalok vettek részt, akik élményszerű közösségfejlesztő program keretében ismerkedhettek meg egy-egy győri városrész természeti értékeivel, illetve a városi zöld területek jelentőségével.

Az elmúlt időszak járványügyi korlátozó intézkedései miatt a Reflex Környezetvédő Egyesület Győr természeti kincseit bemutató, népszerűsítő programját csak részben, akadozva sikerült megvalósítani. Amennyiben a pandémiás helyzet nem fordul át ismét negatív irányba, a Környezet - Élmény - Közösség - Mutassuk meg közösségben Győr természeti és környezeti értékeit! elnevezésű programunk 2021 őszétől újra felpörög. A bekapcsolódó győri civil partnereink közreműködésével olyan rendhagyó, élményalapú programok valósulnak meg többek közt, mint a közösségi ünnep a természet kincsei közt, teljesítménytúrák, klubfoglalkozások, színpadi előadások, és kiállítások.

Bővebben...

A Győri Természeti Kincskereső kampány első szakaszában egy űrlap segítségével javaslatokat vártunk Győr természeti kincseire. 54 javaslat érkezett be, amelyekben 35 helyszínt javasoltak természeti értékként a győriek: a fák, parkok mellett több élőhelyre is érkezett javaslat. A beérkezett javaslatok száma messze meghaladta várakozásainkat. A város minden részéről és minden részére érkezett javaslat. A természeti értékek közül harmincat a Kisalföld online kiadásának és a szombatonként megjelenő K2 mellékletének segítségével mutattuk be több héten keresztül megjelenő cikksorozatban. Az értékek bemutatásában több esetben közreműködtek maguk a javaslattevők is. A kampány második szakaszában a bemutatott harminc természeti érték egymással versengett, hogy melyik a kedveltebb és melyik lesz Győr kedvenc természeti kincse. A közönségszavazást a Kisalföld napilap segítette.