A nemrég indult – hulladékcsökkentést célzó – pályázati programunk címe ugyan „Fogyókúrán a kuka, ám alcíme már jól jelzi, hogy a hulladékcsökkentési lehetőségek közül elsődlegesen a legfontosabbra, a megelőzésre és újrahasznosításra koncentrálunk. És ez nem véletlen. Maga a téma érdekes és sokoldalúan feldolgozható. A "fogyasztási ingert" nagyon sokszor a reklám indítja el - a folyamat végén azonban mindig ott van a hulladék , ami egyre súlyosabb ökológiai problémákat okoz és egyre súlyosabb társadalmi kérdéseket vet fel. Az elsősorban az iskolás korú gyerekeket és azok szüleit  célzó programunk fő törekvése, hogy a gyerekekből tudatos fogyasztót neveljünk, akinek cselekedeteit nem a reklám határozza meg, aki ismeri az összefüggéseket, aki maga dönti el, hogy valójában mire van szüksége, és aki vásárlásainál figyelembe veszi döntéseinek ökológiai következményeit is. Ez a korosztály még mesze nem rendelkezik azokkal a gyakorlati tapasztalatokkal, amelyek segítenének kis életükben „helyükre tenni a reklámokat”, és nem tudják, mit tehetnek a legfontosabb cél - a hulladék képződés megelőzése terén. Mi most megpróbálunk nekik segítséget nyújtani a hulladékmegelőzésről szóló honlapunkon közzétett sorozatunkkal.

Összeállításunk célja, hogy segítsük a hulladék megelőzésre való készség kialakulását. Amihez viszont alapvető az ökológiai összefüggések megértetése, a takarékosság fontosságának, a valós szükségleteknek felismerése és a környezettudatos fogyasztási formák elsajátítása - miként nélkülözhetetlen a szülők és az oktatási intézmények példamutatása is. Ezek tudatosítása érdekében az alapvető fenntartható fogyasztói attitűdöket inkább elnagyoltan – az iskolákat ill. tanulókat közvetlenül érintő megelőzési lehetőségeket viszont részletesebben ismertetjük.

Meggyőződésünk, hogy kitartó ismeretterjesztő munkával, helyes érzelmi megközelítéssel lassan nálunk is kialakítható a környezettudatos fogyasztói réteg. Ebben kétségtelenül sokat segíthet szemléletformáló sorozatunk, mely az alábbi fejezetekből áll:

 1. Az élettartam meghosszabbítása (javítás)
 2. Egyutas helyett visszaválthatót!
 3. Eldobás helyett: ajándékozni, cserélni vagy eladni
 4. Kevesebb csomagolóanyagot!
 5. Nagykiszerelésű csomagolásokkal
 6. Problémás csomagolóanyagok (PVC, aludoboz, kombinált csomagolóanyagok)
 7. Béreljen – vagy vegyen inkább kölcsön!
 8. Irány a bolt: bevásárló cetlivel - szatyorra, kosárral
 9. Irány a bolt: de melyik?
 10. Irány a vásárcsarnok, a helyi termelő és a piac!
 11. A szemétposta megelőzése
 12. Ajándékozás + csomagolás
 13. A papír és az iskolaszerek
 14. A gyermekjátékok

www.szelektalok.hu

 

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

 

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás