Immáron 25 éve van szoros kapcsolat a Reflex, és az Egyesület erdei iskolájának helyet adó község, Pápateszér önkormányzatával, intézményeivel, lakóival. A forrásokban, erekben, patakmalmokban, természeti értékekben gazdag Bakony-alji településsel számos szép programot szerveztünk az elmúlt két és fél évtizedben. Ennek a „bővizű érnek” egy újabb „forrása” az Egyesület és a Pápateszéri Plébánia által közösen megfogalmazott helyi közösségfejlesztő pályázat. A négy éves program teendőinek összeállításában a polgármesteri hivatal és az általános iskola is aktív szerepet vállal.

Bővebben...

A Víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan számos iskolai programot tartottak a térségi általános iskolák. Ezek egyike volt a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskolában is. A rajzkiállítással, vetélkedővel, szóbeli bemutatókkal egybekötött rendezvényt a Reflex Egyesület is segítette szakmai közreműködéssel (előadás, zsűrizés), valamint tárgyi eszközökkel (jutalmak). A vízhez és vízi élettérhez kapcsolódó kérdésekre, feladatokra magas szintű válaszokat adtak a résztvevő iskolák 7.-8. osztályos diákjai, a jövő „zöldikéi".

Bővebben...

Mellékletben letölthetővé tesszük a Reflex Egyesület "Az ember és a víz" című kiadványát.

Mellékletek:
FájlFájlméret
Fájl letöltése (ember_viz_back.pdf)2. oldal1390 kB
Fájl letöltése (ember_viz_front.pdf)1. oldal1523 kB

A folyamatban lévő és a már tervezhető programokról egyeztettek munkatársaink, valamint a projektekben közreműködő civil szervezetek képviselői a Reflex irodájában. Számos feladat között szó esett a vizes pályázatokban vállalt, következő hónapokra eső tennivalókról. Így a szemléletformálásról (iskolai előadások, terepi foglalkozások, győrszentiváni és pápateszéri vetélkedő), a szakmai elvárásokról (levéltári kutatás, egyeztetés, szakmai konzultáció), illetve a nyilvánosság felé történő kommunikációs tevékenységekről (vizes kiadvány előkészítése, havi hírlevél és kiállítás összeállítása, sajtótájékoztató megrendezése).

Bővebben...

A Zöld Forrás által támogatott Reflex vizes program egyik érdekes - és remélhetőleg értékes - eleméhez érkezett el. Az egykori (1761-1787) természetközeli vízgazdálkodás térképi megjelentetése, az azt követő katonai felmérésre épülő kartográfia, majd a kataszteri felmérésű térképek és a mai állapot összevetése izgalmas feladat a Reflex munkatársainak. A légifotózás és a google műholdas térképek - most - a harmadik évezredben is, a fellelhető maradványaik rendszerén át, igazolást adnak az egykori csatornázás ésszerűségének.

Bővebben...

A Reflex Egyesület képviselői is meghívást kaptak a „Történeti tájak - vizes élőhelyek: régészet, környezettörténet, tájvédelem" című, kiállítással színesített, szakmai rendezvényre. A CEU Kulturális Örökség Tanulmányok Mesterszak és az Archaeolingua előadássorozat záróeseménye, magas szintű előadásai a Reflex vizes témáihoz (egykori vízgazdálkodás, patakmalmok működtetése, vizes élőhelyek fenntarthatósága, stb.) sok hasznos információt adott. Munkáink fontosságát igazolták a Szent István Egyetem, a Közép-európai Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem munkatáraival való párbeszéd.

Bővebben...

A Reflex Környezetvédő Egyesület több évtizedes vizes tapasztalatai alapján a civil vízgazdálkodási munkacsoport tagjaként jelezte észrevételezési szándékát az Európai Unió által támogatott vizes nagyprojektekben. Első projektként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság kérte fel szervezetünket a „Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem" (KEHOP-1.3.0-15-2016-00013) véleményezésére. Megtettük.

Bővebben...

Láng István, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, egykori főtitkára 85. évében elhunyt. A Magyar UNESCO Bizottság, az Országos Környezetvédelmi Tanács, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Filatéliai Tudományos Társaság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tiszteletbeli elnökét január 6-án kisérték rokonai, barátai, ismerősei és tisztelői utolsó útjára a budapesti Fiumei úti Sírkertben. A zöld civil mozgalom számos szervezetének munkatársai mellett a Reflex Egyesület tagjai is részt vettek a Széchenyi-díjas professzor búcsúztatásán. Pista bácsival a Duna és a Szigetköz védelmezőinek egyik utolsó „mohikánját" vesztettük el (Reflex).