A folyamatban lévő és a már tervezhető programokról egyeztettek munkatársaink, valamint a projektekben közreműködő civil szervezetek képviselői a Reflex irodájában. Számos feladat között szó esett a vizes pályázatokban vállalt, következő hónapokra eső tennivalókról. Így a szemléletformálásról (iskolai előadások, terepi foglalkozások, győrszentiváni és pápateszéri vetélkedő), a szakmai elvárásokról (levéltári kutatás, egyeztetés, szakmai konzultáció), illetve a nyilvánosság felé történő kommunikációs tevékenységekről (vizes kiadvány előkészítése, havi hírlevél és kiállítás összeállítása, sajtótájékoztató megrendezése).

Bővebben...

A Zöld Forrás által támogatott Reflex vizes program egyik érdekes - és remélhetőleg értékes - eleméhez érkezett el. Az egykori (1761-1787) természetközeli vízgazdálkodás térképi megjelentetése, az azt követő katonai felmérésre épülő kartográfia, majd a kataszteri felmérésű térképek és a mai állapot összevetése izgalmas feladat a Reflex munkatársainak. A légifotózás és a google műholdas térképek - most - a harmadik évezredben is, a fellelhető maradványaik rendszerén át, igazolást adnak az egykori csatornázás ésszerűségének.

Bővebben...

A Reflex Egyesület képviselői is meghívást kaptak a „Történeti tájak - vizes élőhelyek: régészet, környezettörténet, tájvédelem" című, kiállítással színesített, szakmai rendezvényre. A CEU Kulturális Örökség Tanulmányok Mesterszak és az Archaeolingua előadássorozat záróeseménye, magas szintű előadásai a Reflex vizes témáihoz (egykori vízgazdálkodás, patakmalmok működtetése, vizes élőhelyek fenntarthatósága, stb.) sok hasznos információt adott. Munkáink fontosságát igazolták a Szent István Egyetem, a Közép-európai Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem munkatáraival való párbeszéd.

Bővebben...

A Reflex Környezetvédő Egyesület több évtizedes vizes tapasztalatai alapján a civil vízgazdálkodási munkacsoport tagjaként jelezte észrevételezési szándékát az Európai Unió által támogatott vizes nagyprojektekben. Első projektként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság kérte fel szervezetünket a „Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem" (KEHOP-1.3.0-15-2016-00013) véleményezésére. Megtettük.

Bővebben...

Láng István, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, egykori főtitkára 85. évében elhunyt. A Magyar UNESCO Bizottság, az Országos Környezetvédelmi Tanács, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Filatéliai Tudományos Társaság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tiszteletbeli elnökét január 6-án kisérték rokonai, barátai, ismerősei és tisztelői utolsó útjára a budapesti Fiumei úti Sírkertben. A zöld civil mozgalom számos szervezetének munkatársai mellett a Reflex Egyesület tagjai is részt vettek a Széchenyi-díjas professzor búcsúztatásán. Pista bácsival a Duna és a Szigetköz védelmezőinek egyik utolsó „mohikánját" vesztettük el (Reflex).

Decemberben Budapesten a WWF Alapítvány irodájában találkoztak egy műhelynap erejéig a civil vízgazdálkodási munkacsoport szervezeteinek képviselői. Sok aktuális téma került napirendre, hogy néhányat említsünk: VGT tanácsok üléseinek tapasztalatai, az Árvízi Kockázatkezelési és a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Programok, tanulmányok állása, a közreműködés, véleményezés lehetőségei, a véglegesített VGT-2 dokumentum tartalma, a Nemzeti Vízstratégia előterjesztése.

Bővebben...

Az eltervezett ütemterveknek megfelelően az év utolsó heteiben ülést tartottak a vízgazdálkodási tanácsok. A Reflex Egyesület munkatársa delegáltként vett részt az Észak-dunántúli TVT (Győr), a Nyugat-dunántúli TVT (Szombathely) és a Duna Részvízgyűjtő Vízgazdálkodási Tanács győri ülésén. A civil vgt. munkacsoport két tagja képviselte a zöld szervezeteket az Országos Vízgazdálkodási Tanács (Budapest) ülésén.

Mellékletek:
FájlFájlméret
Fájl letöltése (Jegyzőkönyv OVT II  2016_12_12.pdf)Az OVT 2016. december 12-i ülésének emlékeztetője534 kB

Bővebben...

Budapesten, a Regionális Környezetvédelmi Központ megrendezésében kerül sor november végén a Víz Világtalálkozó 2016 Civil Fórumára, melyre a Reflex Környezetvédő Egyesület is meghívást kapott. A Fórum elsődlegesen a „Tiszta víz és Alapvető Köztisztaság" (Fenntartható Fejlődési Célok 6. pontja) fókuszál. A három napos, angol nyelvű rendezvény sorozat egy közösen megfogalmazott civil „nyilatkozat" kiadásával zárul. A Világtalálkozó eseményeiről, valamint az elfogadott álláspontokról, nyilatkozatról részletesen beszámolunk.

Bővebben...

Reflex-ház beosztása

Energizair

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás