Az Éghajlatvédelmi Szövetség olyan hazai zöldfelületi mintákat keres, ahol a növények az "égig érnek", azaz pár centisre nyírt gyep és egynyári növények helyett méhlegelőt, mezőt találunk a városi vagy falusi közterületen. A legjobbak díjazása mellet célunk, hogy feltárjuk és minél szélesebb körrel megismertessük a magyarországi jó példákat, hozzájárulva ezzel a szemléletformáláshoz és az eddig megszokott gyakorlat megváltoztatásához.

Miért jó az égigérő zöld? 

- Sokszínűbb élőhely - A magasabbra meghagyott zöldfelület sokkal több növényfajból áll. Az ilyen terület sokkal több hasznos állatnak - pl. beporzóknak vagy madaraknak - biztosít élő- és táplálkozó helyet. 

- Segít az alkalmazkodásban, hűti a környezetét - A nagyobb zöld levélfelület a párologtatásával hűti a környezetét, segít elviselhetőbbé tenni a forró időszakokat, ugyanakkor ellenállóbb, nehezebben szárad ki, mint a néhány centiméteresre nyírt gyepfelület.

- Környezetkímélőbb - Az ilyen területek fenntartásához kevesebb géphasználat kell, a kevesebb géphasználat kisebb környezetszennyezéssel jár, hiszen ezek a gépek legtöbbször benzinnel vagy gázolajjal üzemelnek. 

- Kisebb a kézi munkaigény - Ezeknek a felületeknek a fenntartása sokkal kevesebb élő munkával megoldható. 

- Gazdaságosabb - A kisebb gépi- és kézi munkaerőnek természetesen kevesebb az anyagi vonzata. 

- Szebb - Végül, de nem utolsó sorban - ezek a területek szebbek. A mi szemünknek mindenképp, de talán egyre többen látjuk így. 

A KlímaSztár kampány mérföldkövei:

- Javaslatok gyűjtése - határidő: 2024. április 8. hétfő - A kampány első részében bárki javaslatot tehet azokra a területre, amelyeket ismer, és amelyek megfelelnek a felhívásban megfogalmazott gondolatoknak a következő adatlap kitöltésével: https://forms.gle/5f95Mws85p6zrZ4AA

- Javaslatok áttekintése, egyeztetés a területek tulajdonosával és kezelőjével - határidő: 2024. április 29. hétfő. -  Azon területekről, amelyeket a javaslatok alapján mi is mintaértékűnek találunk, részletesebb adatokat és képeket gyűjtünk és mindenképp egyeztetünk a terület tulajdonosával és kezelőjével. 

- A javaslatok zsűrizése - határidő: 2024. május 14. kedd -  A javaslatok értékelését legalább 3 fős szakértő zsűri közreműködésével végezzük, a zsűri tagjait már a javaslatok áttekintésébe is bevonjuk. 

- A KlímaSztár díjak átadása a díjazott pályamunkák bemutatása - 2024. május 24. péntek - A díjakat a Zöld Civil Országos Találkozó nyitó plenáris programján adjuk át a Nagykovácsi Teleki-Tisza-kastélyban, ahol a díjazottak bemutatják díjazott égigérő zöldfelületeiket.

Legyen a Ti közösségetek égigérő zöldfelülete 2024 KlímaSztárja! 

A KlímaSztár elismerés anyagi díjazással nem jár, a nyertes települések oklevelet és egy, a felhívás eszmeiségét tükröző művészeti alkotást kapnak, melyet ünnepélyes rendezvény keretei között nyújtunk át a Zöld Civil Országos Találkozón, a Nagykovácsi Teleki-Tisza-kastélyban 2024. május 24-én, pénteken. 

Csatlakozz az Éghajlatvédelmi Szövetséghez! Az Európai Klímaszövetség hazai hálózatában települési önkormányzatok és civil környezetvédő szervezetek működnek együtt helyi, területi és országos szintű projektekben és programokban.

KlímavédDVelem – Mindennap a Földért! – facebook.com/KlimavedDVelem - Közösségi oldalunkon a legfrissebb nemzetközi és hazai hírekkel, ötletekkel és lehetőségekkel várjuk az érdeklődőket.

További információ honlapunkon: www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu, e-mailben a  Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez. címen és a 06 30 232 66 58 telefonszámon.

Az Éghajlatvédelmi Szövetség KlímaSztár 2024 kampányát a Magyar Természetvédők Szövetsége “A mi sokszínű kertünk” programja támogatja, amely az Agrárminisztérium finanszírozásával valósul meg. 

 

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás