Évek óta elmondható, hogy a Reflex pápateszéri Erdei Iskolája és Ökológiai Központja szépül. Az állagmegőrzés mellett mindig egy kis önkéntes munkával és a helyiek segítő közreműködésével gazdagodik a központ és a kert. Kihasználva február első melegebb napjait az őshonos háziállatoknak épített karámot bővítettük esőbeállóval, illetve ritkítottuk a domboldali akácost, javítottuk az épület eszközeit is, a csapokat, vécétartályokat, kerti szerelvényeket, kábelcsatornákat, stb.. Mivel már jön a tavasz - az épület februártól már „félgőzön”, márciustól pedig „fullon” szolgálja a természeti értékek iránt érdeklődő csoportokat, programokat. Ezekhez mindig jobb minőségi alapot szeretnénk biztosítani.

Bővebben...

Erdei iskolai programajánlatunkból:

- Malomtúra - a részben felújított Bögi malom és a teljesen felújított, működőképes Kapcsándy malom bemutatása (Pápateszéren egykor 25 vízimalom működött - ez egy település közigazgatási határain belül egész Magyarországon a legtöbb) 3-4 órás gyalogtúra. Túravezető: Nagy Péter, a Kapcsándy malmot Schwarcz Sándor tulajdonos mutatja be.

- A pápateszéri vízimalmok - előadás és tárlatvezetés a Reflex-ház állandó kiállításában (a kiállítást 2011 januárjában a Magyar Kultúra Napja alkalmából Sebő Ferenc nyitotta meg Budapesten, a Hagyományok Házában). Vezeti Nagy Péter.

- a Fenyőfői Ősfenyves - iszonyatos nagy fa (A természetvédelmi oltalom alatt álló Fenyőfői Ősfenyves talán legszebb, legértékesebb része a pápateszéri határban található) - 3-4 órás gyalogtúra. Túravezető: Czibula György, Drt. Galambos István, Milinszki Tibor, Nagy Péter, vagy Szűcs Gábor.

- Cuha-völgy, Hódos-ér völgye, Kőpince forrás. Féál, vagy egészanapos gyalog + vonattúra. Túravezető: Nagy Péter, Milinszki Tibor, vagy Czibula György)

- Kossuth-kápolna (Kisdém, Csárda-puszta) Kossuth Lajos és felesége, Meszlényi Terézia budapesti - evangélikus szertartás szerint megtartott -  házasságkötésüket követően 1841 tavaszán itt, a csárdapusztai kápolnában katolikus szertartás szerint ismételték meg a szertartást, így az a katolikus egyház részéről is áldást nyert.  3-4 órás kerékpáros túra. Túravezető: Nagy Péter, vagy Szűcs Gábor, a kápolnát Földing Ernő helytörténész, a Kossuth Társaság vezetőségi tagja mutatja be. (A résztvevők száma itt korlátozott, egyszerre csak max. 15 fő vehet részt a túrán, ennyi kerékpár áll rendelkezésre.)

- Lángos(langalló) sütés kemencében, szakértő pék irányítása mellett. A kemence felfűtésével, a tészta dagasztásával és végül kisütésével együtt 2-3 órás program. Vezeti: Nagy Péter és Karvas Szabolcs pék.

- Mi fán terem  papír? - papírtégla és merített papír készítése a Kalas - Herold féle papírtéglaprés segítségével. Vezeti: dr. Kalas György, vagy Németh Veronika.

- 0 hulladék - a Reflex-házban az a szabály, hogy szemetet nem hagyunk magunk után. A komposztálható konyhai hulladék kivételével ezért amit magunkkal hoztunk, vigyük is el. A papír, a műanyag, az üveg és a fém hulladékot a falu központjában, a Coop bolt mellett található szelektív gyűjtő edényekbe a foglalkozás résztvevői maguk szállítják le, egy tricikli segítségével. Vezeti: Nagy Péter, vagy Szűcs Gábor.

- A Váncz ér (Körtvély patak) vizének élővilága, vízi élőlények vizsgálata demostrációs akváriumban és mikroszkóp alatt. Vezeti. dr. Halbritter András biolgógus.

- A bakonyi karsztforrások. Vezeti Czibula György.

A Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola épületéről és az 1,6 hektáros területről bővebben: http://reflex.gyor.hu/menu/10/menu_id2=4

Pápateszér, 2015. december

Nagy Péter

programvezető

Fekete nyár, Vízipók, Királykák - a 6. Pápateszéri  Környezet-  és Természetismereti Vetélkedő győztes csapatai. A Pápateszéri Általános Iskola hatodik éve rendez vetélkedőt a Madarak és Fák Napja alkalmából a Reflex Környezetvédő Egyesület farkashegyi ökológiai központjában. A márciusban  meghirdetett idei tudáspróbára öt környékbeli iskola nyolc csapata jelentkezett a házigazda pápateszériek mellett Bakonyszentlászlóról, Ugodról, Lovászpatonáról és Pápáról. A Norvég Civil Támogatási Alapnak köszönhetően mind a 32 résztvevő kapott ajándékot is az oklevél és az emléklap mellé. Az első és a második helyezett csapat a Reflex felajánlásaként értékes könyvjutalmakat, a harmadik csapat Pápateszér Önkormányzatának tízezer forintos könyvutalványát vehette át. Az emléklapokat, okleveleket és jutalmakat Léhner Ilona iskolaigazgató (Pápateszér), Peimli Piroska természetvédő (Reflex), dr. Halbritter András biológus (Reflex), Völfinger Béla polgármester (Pápateszér), Horváth Ferenc egyesületi elnök (Reflex) és Lajtmann József programvezető (Reflex) adták át.

1. helyezett: a Lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskolola FEKETE NYÁR csapata - Busa Blanka, Busa Erzsébet, Császár Klaudia, Tóth Bence. Felkészítő tanár: Szenténé Bácsi Zsuzsanna.

2. helyezett: a Pápateszéri Általános Iskola VÍZIPÓK csapata - Koncz Kornél, Leitner Noémi, Nagy Ágnes, Pekker Zsófia. Felkészítő tanár: Csetényi Dorina.

3. helyezett: az Ugodi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola KIRÁLYKÁK csapata - Berecz Bence, Gödri Barnabás, Németh Kinga, Török Eszter. Felkészítő tanár: Polgár Mónika.

A 6. Pápateszéri Környezet- és Természetismereti Vetélkedő eredményhirdetése.

Völfinger Béla

2015. február 23 - 25. között, három nap alatt végeztek a festők a Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola épületének teljes (a kamra kivételével) belső festésével. Nagyon szép munkát végeztek, köszönet érte  Herczeg Tibornak. A festéssel közel egy időben készült el az új konyhabútor is, Ilkó Sándor pápateszéri asztalos barátunk munkája.

A Leader támogatásból 2014 nyarára elkészült szabadtéri előadóval és kerti bútorokkal (padok, asztalok) a Reflex-ház mostantól frissen festve,  felújítva várja látogatóit.

Bővebben...

Pápateszéri oktatóközpont és Erdei Iskola külterületen helyezkedik el, a település központjától mintegy 3 km-re található 16000 négyzetméter nagyságú telken, egy mintegy 190 négyzetméter alapterületű épület.

A megfelelő információért kérjük válasszon almenü pontjaink közül!

Térképen megtekintés

Energizair