Az elmúlt hetekben ismét ízelítőt kaptunk az éghajlatváltozásból. Bár az átlagosnál több mint 10 fokkal melegebb idő így tél vége felé talán kellemesnek tűnik, de ha nyáron érkezik egy hasonló hőhullám - ami miatt tartósan 30-40 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála - annak biztosan nem örülünk majd. Hajdúböszörmény városa igyekszik felkészülni ezekre a hőséggel terhelt időszakokra. Február második felében a nemzetközi "Ready4Heat" projekt keretében Hajdúböszörmény önkormányzata, a hajdúböszörményi Zöld Kör és a Reflex Egyesület munkatársai workshopokon találkoztak a helyi fókuszcsoportok képviselőivel.

A nyolc eseményen a kisgyerekekkel és várandósokkal, idősekkel, krónikus betegekkel és fogyatékkal élőkkel foglalkozó szakemberek, illetve szabadtéren dolgozókat képviselők vettek részt; ezúton is köszönjük szépen lelkes együttműködésüket!

A találkozók célja az volt, hogy közösen felmérjük a nyári hőség okozta problémákat, kihívásokat és helyi szintű megoldásokat keressünk ezekre. A rendezvényeken számos olyan - a forró napokkal, trópusi éjszakákkal, hőhullámokkal összefüggő - problémát vázoltak a résztvevők, melyek az elmúlt években komoly nehézségeket okoztak mind egyéni, mind közösségi vagy akár intézményi szinten. Szó volt többek közt a zöldterületek mikroklíma és hőérzet-javító szerepéről és jelentőségéről; általában a városi zöld hiányáról; a betonozott, térkövezett közterületek hősziget-hatás fokozó tulajdonságáról; a külső árnyékolás (redőny, spaletta, zsalugáter, pergola, stb.) előnyeiről és jótékony szerepéről; a lakosság tájékozottságról; a nyári munkavégzés során tapasztalt mindennapos kihívásokról; stb. Az általános vélemény az volt, hogy minél előbb átfogó változásokat kell eszközölni annak érdekében, hogy a célcsoportok, illetve általában a városlakók számára elviselhetőbbé váljanak a nyári hőségnapok és hőhullámok.

A workshopokat facilitátor segítette, illetve szakmai előadások is elhangzottak. A felvetések és a lehetséges megoldások megfogalmazása elősegíti, hogy a projekt eredményeként hatékony, "testreszabott" cselekvési stratégia szülessen, melyet az önkormányzat rövid- és hosszú távon sikerrel alkalmazhat. Az elvégzett munkát 2024. február 29-én zárórendezvényen mutattuk be a hajdúböszörményi Városházán; a tematikai feldolgozás ezután zajlik majd.

A Ready4Heat projektről és a hőhullámok egészségügyi hatásairól - Lugosi Beáta, Reflex Egyesület - Az előadás ezen a linken érhető el: https://n9.cl/g0c3i

A természet mintát mutat - Természetalapú megoldásokkal a hőség csökkentéséért -  Lajtmann Csaba, Reflex Egyesület - Az előadás ezen a linken érhető el: https://n9.cl/2v0cq

Ready4Heat projekt - A hőségriadó terv összeállítását segítő workshop sorozat eredményeinek összegzése - Lajtmann Csaba, Reflex Egyesület - Az előadás ezen a linken érhető el: https://n9.cl/ojnmp

Az események fotóalbuma: https://photos.app.goo.gl/HPg1tQMEffMjv4jX6