Civileken túl egyre több hazai önkormányzatot is foglalkoztat helyi energiaközösség létrehozásának gondolata. A lehetőség iránt azért is kezdtek érdeklődni a települési döntéshozók, mert a rendszer segítségével csökkenthetik a villamos energiával kapcsolatos kiadásaikat. Munkájukat letölthető, szerkeszthető sablonokkal is támogatja a Közösségi Energia Tudástér.

 

Energiaközösségként működhetnek többek között a napelemekkel ellátott, rendszerbe kapcsolt önkormányzati fenntartású intézmények, épületek, ugyanakkor ezekhez akár magán- vagy vállalati tulajdonú ingatlanok is csatlakozhatnak. Az energiaközösségek létrehozásának egyik fontos hozadéka, hogy segít az energiafüggőségtől eltávolodni és az önellátás felé elmozdulni. Magyarországon is vannak már előremutató jó példák - többek közt Újbuda vagy Szentendre - ahol települési önkormányzatok vagy azok konzorciumai olyan megújuló-energiával kapcsolatos fejlesztésbe, beruházásba kezdtek, melyek egyik eleme egy helyi energiaközösség megalakítása és működtetése. 

A hasonló projektekben gondolkodó vagy a lehetőség iránt érdeklődő önkormányzatok, civil szervezetek, közösségek számára a gyakorlati munka megkezdéséhez kínál hiánypótló segítséget a Közösségi Energia Tudástér. Ez a magyar nyelvű tudásbázis számos alapvető segédanyagon és információkon kívül, olyan ELŐRE ELKÉSZÍTETT, SZERKESZTHETŐ, helyi igényekhez igazítható SABLONOK is megtalálhatóak, melyek megkönnyítik a tervezési, szervezési, tájékoztatási, projekt-előkészítési, tagtoborzási, stb. munkálatokat. Bátorítunk minden érdeklődőt, hogy nézzen körül a honlapon és használja ezeket az anyagokat;ezzelrengeteg munkaórát és befektetett energiát lehet megtakarítani! 

Az oldalon elérhető, ingyenesen letölthető, szerkeszthető sablonok, illetve hasznos tippek a kiegészítéshez, személyre szabáshoz:

SZÓRÓLAPOK
Rövidebb vagy részletesebb szórólapok, melyek segítik az általános tájékoztatást, bemutatják az energiaközösségek lényegét, támpontot kínálnak további információk beszerzéséhez a potenciális érdeklődők, tagok részére. 
Nézz körül: https://tudaster.kozenergia.hu/szerkesztheto-sablonok/szorolapok/

TÁJÉKOZTATÓK
Rövidebb vagy hosszabb tájékoztató anyagok, arról, hogyan és miért érdemes energiaközösségeket étrehozni és azokhoz csatlakozni? Melyek az energiaközösségek előnyei? Hogyan lehet az ötletet bemutatni a polgármesternek, helyi közösségnek, sajtónak? Hogyan lehet befektetőket bevonzani?
Nézz körül: https://tudaster.kozenergia.hu/szerkesztheto-sablonok/tajekoztatok/

POWERPOINT DIÁK
Látványos PowerPoint dia-készlet prezentációk készítéséhez, amely kiindulópontként szolgálhat a projekt, terv, ötlet bemutatásához.
Nézz körül: https://tudaster.kozenergia.hu/szerkesztheto-sablonok/powerpoint-diak/

ELLENŐRZŐLISTA RENDEZVÉNYEKHEZ
Szerkeszthető lista kapcsolódó rendezvények megszervezéséhez. Könnyen módosíthatóak a már benne lévő feladatok, de újakat is hozzá lehet adni.
Nézz körül: https://tudaster.kozenergia.hu/szerkesztheto-sablonok/ellenorzolista/

RENDEZVÉNY MEGHÍVÓK
Színes, grafikai elemekkel ellátott meghívók saját rendezvény meghirdetéséhez. 
Nézz körül: https://tudaster.kozenergia.hu/szerkesztheto-sablonok/meghivok/

KOMMUNIKÁCIÓS TARTALOMTERVEZŐ
A tartalomtervező segít, hogy átláthatóvá és egyszerűen időzíthetővé váljon a projekttel, eseményekkel kapcsolatos kommunikációs tevékenység. Itt a tervezőn túl összegyűjtött, kommunikációt segítő üzenet- és bejegyzés példák is megtalálhatóak, melyek szintén a közösségi médiában történő figyelemfelkeltést, tájékoztatást szolgálják. 
Nézz körül:https://tudaster.kozenergia.hu/szerkesztheto-sablonok/kommunikacios-tervezo/

ÚJSÁGCIKKEK
A különböző terjedelmű sablonok segítségével gyorsan és könnyen megírható egy-egy saját cikk, hogy szélesebb körben lehessen népszerűsíteni projektet, energiaközösséget.
Nézz körül: https://tudaster.kozenergia.hu/szerkesztheto-sablonok/ujsagcikkek/

A nemzetközi SHAREs projekt részeként létrejött Tudástér honlap anyagai szabadon felhasználhatóak.

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás