Az Araneus egyesület vendége voltam november 30. és december 5. között Németország Baden-Würtenberg tartományában, az Enzkreisi Járásban. A környezeti neveléssel és természetismereti oktatással foglalkozó civil szervezet az einzkreisi járás Mühlacker városában van, az egyesület oktatóközpontja, a Naturschule Stromberg (Erdei Iskola Stomberg) a várostól néhány kilométerre, Ötisheim község területén ideális természeti környezetben található.

A korabeli Shakespeare-színházra emlékeztető, kétszintes, kör alakú épületben az egyesület 9 munkatársa mellett két nagytermetű ló, Max és Moricz, 6-8 kecske, egy barátságos kutya és két macska gondoskodik arról, hogy a háromnapos turnusokban egymást váltó 25-30 fős csoport tagjai – gyerekek és az őket kísérő pedagógusok – jól érezzék magukat és nem utolsó sorban a természet ismeretében gazdagodva térjenek haza.

Az ok, amiért az Araneus egyesület finn és svéd partnerek mellett a Reflex képviselőjét is meghívta Németországba 2014 decemberében egy háromnapos műhelytalálkozóra, egy környezeti neveléssel foglalkozó, EU projekt terve. Amennyiben a 3 évesre tervezett projekt elnyeri az Erasmus + támogatását, a Reflex pápateszéri oktatóközpontja is bekapcsolódik egy német – magyar – finn -. svéd (és talán skót) partnerek együttműködésével megvalósuló programba, melynek során a környezeti nevelés terén szerzett jó gyakorlatokat megosztjuk egymással és más európai országokkal is.

Baden-Würtenberg tartomány Enzkereis Járása és Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata között 2007-től kezdve hivatalos testvér megyei/járási kapcsolat áll fenn, feltehetően ennek is köszönhető, hogy a háromnapos műhelytalálkozó során nemcsak vendéglátónk környezeti nevelési tevékenységét, az erdei óvoda működését ismerhettük meg, de a németországi környezet- és természetvédő szervezetek (BUND, NABU, a Föld Barátai) helyi vezetői és a Naturpark Stroberg ügyvezetője mellett fogadott minket az enzkreisi járás elnöke is.

A tervezett projektet a partnerszervezetek közösen dolgozzák ki a következő hetekben, hónapokban, majd az Araneus egyesület – mint projektgazda - 2015 márciusában nyújtja be pályázatát az Erasmus + program németországi irányító szervezetéhez. Pozitív döntés esetén 2015 őszen indulhat a három évesre tervezett program megvalósítása.

Az alábbiakban néhány kép a projektet előkészítő németországi műhelytalálkozó programjairól és a házigazda egyesület Naturschule Stromberg oktatóközpontjáról.

Nagy Péter