A parlament a mai napon megszavazta a "külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvényt, melyet már szinte mindenki úgy emleget, mint a civil szervezeteket megbélyegző törvény. Egyesületünk, mint érintett szervezet, elutasítja a megbélyegzés minden formáját, és sajnálatosnak tartja az ezt célzó törvény parlamenti elfogadását, hiszen a megbélyegzés semmi másra nem jó, mint a megalázásra. A megbélyegzettnek szinte szégyellnie kell magát, illetve az általa végzett tevékenységet, melyre a megbélyegzés irányul.

Az utóbbi időben már önmagában a „civil” szó is egy olyan kifejezés lett, ami tele van negatív tartalommal. Mi azonban nem tartjuk szégyellni valónak a civilségünket, büszkén valljuk, hogy civilek vagyunk, a sorozatos támadások miatt egyre büszkébben! Azoknak, akik támadnak bennünket a civilségünk okán, valószínűleg elképzelésük sincs arról, hogy mit is jelent civilnek lenni. Nem tudják, mit csinálunk, mivel foglalkozunk, mik a céljaink, de sajnos nem is akarják megtudni, nem veszik a fáradtságot, hogy megismerjenek bennünket. Ha az ember nem ismer valamit, attól általában fél. Az emberi társadalmak vezetői - ezt kihasználva - gyakran az ismeretlentől való félelem felébresztésével állítják maguk mellé a tájékozatlan tömegeket. Ez történik jelenleg is. Tőlünk, civilektől is félni kell - mondják - mert az ellenség oldalán állunk, külföldről irányítanak, külföldről pénzelnek bennünket.

Aki ismeri egyesületünket, az tudja, hogy ez nem így van, és tudja, mivel foglalkozunk, tudja, mi mindent tettünk a 30 évvel ezelőtti megalakulásunk óta eltelt időben. Az a több száz ember, akiknek segítettünk megoldani egy-egy kisebb-nagyobb környezeti problémát, tudja, mire jó egy civil szervezet. Az a több ezer ember, akik a mi ismeretterjesztő kiadványainkból gyarapították ökológiai tudásukat, az a sok ezer gyerek, akik az óvodákban, vagy az iskolákban Kalas Gyuritól tudták meg, hogy a papírnak van másik oldala is, az a sok-sok pedagógus, akik Szűcs Gabitól tudták meg, hogy mi fán terem a fenntarthatóság pedagógiája, az sok-sok ember, akik Lajtmann Józsitól tudják, hogy az ivóvíz minden cseppje kincs, vagy azok akik Nagy Péterrel malmoztak a Bakonyban, vagy fotózták végig annak szépségeit, vagy azok az önkormányzati szakemberek, akik Lajtmann Csabitól tanulták meg, hogy hogyan kell helyben éghajlatot védeni, és a többiek, akik látogatták kiállításainkat, előadásainkat, rendezvényeinket, az a több tízezer internetező, akik kedvelik közösségi oldalainkat, mind-mind tisztában vannak azzal, hogy mi az a civil szervezet, és hogy mi az a Reflex.

A többiek sajnos nem tudják. Ezért bélyegeztek most meg, és ezért támadnak minket tovább, ahogy tették azt eddig is. Ezek az emberek ezután is azt gondolják majd, hogy miattunk terelték el a Dunát annak idején, és hogy a fejlődés kerékkötői vagyunk akkor, amikor eszement beruházásokat támadunk. Csak sajnos nem tudják, nem vették észre azt, hogy az elmúlt évtizedekben értük is dolgoztunk. És dolgozunk a jövőben is, ha kell, kiállunk értük is, büszkén, de most már megbélyegezve.

Győr, 2017. június 13.

Horváth Ferenc

elnök

Szólj hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás