Ha dönteni kell a kis- és nagykiszerelésű csomagolások között, akkor - hulladék megelőzési szempontból - kétségtelenül a nagy kiszerelés a jobb. Emellett szól az is, hogy a nagykiszerelésű termékek egységára általában kedvezőbb, mint azok kis kiszerelésű változata. Alapjában véve azonban az a legfontosabb, hogy az adott termékből valójában mennyire van szüksége? Tapasztaljuk, hogy ha a megvásárolt mennyiség nem kerül időben felhasználásra és megromlik, akkor mégsem volt jó döntés volt a nagyobb kiszerelés, vagy a kettőt fizet hármat vihet akció. Így nemcsak a csomagolóanyag, de a megromlott termék is hulladékká lesz.

Néhány terméknél, mint pl.: a mosó- és tisztítószerek esetében ma már nálunk is lehetséges az utántölthető csomagolás megvásárlása. A vegyianyag-koncentrátumok használata ugyan nagyobb figyelmet igényel, viszont használatuk csökkenti a környezet terhelését: kevesebb csomagolóanyag szükséges, és nem kell annyi vizet szállítani az országban keresztül-kasul (a folyékony vegyi anyagok 50-80%-a víz).

Mit tehet a tudatos fogyasztó?

-          Olyan mennyiségben vásárolja meg a terméket, amennyire a célnak megfelelően szüksége van!

-          Amelyik terméknél (mint pl.: a legtöbb élelmiszer, a kozmetikai cikkek, háztartási vegyiáruk) kötelező a töltőtömeg feltüntetése, ott a tudatos vásárló nemcsak az árra, szavatosságra, de az áruban lévő tényleges tartalomra is odafigyel.

-          A felesleges csomagolóanyagokat (mint a fogkrém kartondoboza) otthagyja a boltban. Miért fizetné ő a szemétdíjat?

www.szelektalok.hu

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.