11. éve szervezünk természetfotós tábort pápateszéri ökológiai központunkban. A tábor szervezője a kezdetektől Nagy Péter (15 éven keresztül egyesületünk munkatársa, 2016. októberi nyugdíjazása óta önkéntesünk), szakmai vezetője Szabó Béla fotóművész. A tábor előkészítésében és lebonyolításában sokat segített Ihászné Pekker Violetta és Pásztorné Üveges Hajnalka, akik a kulturális közfoglalkoztatási program keretében segítik a Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola munkáját. Pápateszér Község Önkormányzatának, valamint Kundi Gézának és családjának köszönhetően a természetfotós tábor hetében két póni és tíz birka (racka, merinói) vendégeskedett nálunk, a tavaly közösségi munkában megépített, idén beállóval bővített karámunkban.

 

 Csoportkép a tábor résztvevőiről

Jártunk a kupi erdőben, Gyurom János természetfotós épített madárlesében. Egésznapos kirándulás keretében – melyhez a pápateszéri önkormányzattól kaptunk kisbuszt sofőrrel együtt – megmásztuk Bánd várának romjait, melyet egykor az Igmándiak birtokoltak, leereszkedtünk az úrkuti őskarszt 40 fokos hőségben is hűvös egykori mangánbányájának mélyére és megmásztuk Magyarpolány magaslatra épített kápolnáját, megpihentünk a híres magyarpolányi passió helyszínén. Jártunk a Cuha patak és a Hódos ér völgyében, a bakonyszentlászlói egykori felszíni bauxitbánya tíz éve fákkal beültetett, rekultivált óriási gödrében. Látogatást tettünk a Bögi malomban, ahol Horváth Balázs tulajdonos bemutatta, miként hajtja meg a Váncz-ér vize közel 70 év kényszerű szünet után újra a felújított malom felülcsapott vízikerekét.

 

A táborozók a Bögi malomban

Amint az elmúlt tíz évben mindig, a tábor ezúttal is kiállítással zárult, melyet augusztus 5-én, szombaton délelőtt Fehér Mária címzetes főjegyző nyitott meg a Pápateszéri Közös Önkormányzati Hivatal nagytermében.

A kiállítás-megnyitó

A kiállítás megnyitót követően a tábor résztvevői barátaikkal, hozzátartozóikkal, a megnyitó vendégeivel és a szervezőkkel, segítőkkel közös ebéden vettek részt a Reflex Ökológiai Központ és Erdei iskola árnyat adó szabadtéri épületében.

A táborzáró közös ebéd

A képek szeptember 30-ig láthatók Pápateszéren, a Községháza nyitva tartási idejében, majd terveink szerint októbertől Győrben.

A fotókiállítás plakátja

A tábor résztvevőinek fotóiból Szabó Béla fotóművész által kiválogatott, kiállított képek és a Bögi malomnál, illetve a táborzáró ebédről készített képek itt láthatók. A Bögi malom felülcsapott forgó vízikerekéről készített mozgókép itt látható.

 

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás