Hatodik alkalommal rendezték meg Pápateszéren a helyi patakmalmok megismertetését, népszerűsítését célzó Patakmalom fesztivált. A hagyományossá vált többnapos rendezvény idén is számos változatos programelemet tartalmazott, mely több száz látogatót vonzott a településről és távolabbi vidékekről. A rendezvény megvalósításában több helyi civil szervezet, valamint az egyházközösség mellett a Reflex Környezetvédő Egyesület is részt vett.

Bővebben...

Az idei évben is megrendezésre kerül a Pápateszéri Patakmalom Fesztivál. Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is számos színes program várja az érdeklődőket. A négynapos rendezvény részletes programját az alábbi plakát tartalmazza. A 2023. szeptember 14-től 17-og tartó fesztiválra szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Bővebben...

11. éve szervezünk természetfotós tábort pápateszéri ökológiai központunkban. A tábor szervezője a kezdetektől Nagy Péter (15 éven keresztül egyesületünk munkatársa, 2016. októberi nyugdíjazása óta önkéntesünk), szakmai vezetője Szabó Béla fotóművész. A tábor előkészítésében és lebonyolításában sokat segített Ihászné Pekker Violetta és Pásztorné Üveges Hajnalka, akik a kulturális közfoglalkoztatási program keretében segítik a Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola munkáját. Pápateszér Község Önkormányzatának, valamint Kundi Gézának és családjának köszönhetően a természetfotós tábor hetében két póni és tíz birka (racka, merinói) vendégeskedett nálunk, a tavaly közösségi munkában megépített, idén beállóval bővített karámunkban.

Bővebben...

Régi tervünk vált valóra az elmúlt napokban, ha egyelőre csak vendégként is, de végre háziállatok is vannak a pápateszéri ökológiai központunk közel kéthektáros területén. Július 31-től augusztus 7-ig - a 10. Pápateszéri Természetfotós Tábor időtartama alatt - egy szamár, egy csikó és hét racka juh "lakik" nálunk, a kerékpártároló mögötti bokros, fás részen.
Az állatok fogadásának előfeltétele volt, hogy megfelelő méretű, 16 x 16 méteres karámot és egy kisebb fedett hajlékot építsünk, amit később villanypásztorral egészítünk ki a legelő állatoknak.

Bővebben...

A Reflex Egyesület az idei évben 10. alkalommal rendez pápateszéri oktatóközpontjában természetfotós tábort 2016. július 31. és augusztus 6. között. A Reflex Környezetvédő Egyesület jubileumi táborába elsősorban olyan, 13-23 év közötti fiatalokat várunk, akik rendelkeznek alapvető számítógépes és valamilyen szintű fényképezőgép használati ismerettel, de a napjainkban mindenkit elöntő képáradatban nincs meghatározó előképzettségük a vizuális kultúra területén a „jó” kép kiválasztására. Célunk e képesség fejlesztése, az eszközhasználat tudatos szintre emelése, a fényképezőgép funkcióinak ismerete. A természetfotós tábor 7 napja alatt megtanítjuk a résztvevőket a tudatos képkészítés alapjaira. Szeretnénk megismertetni a részvevőket a természetfotózás írott és íratlan szabályaival, a környezettudatos, a világ dolgaira odafigyelő fotográfus képével.

Bővebben...

Hetedik alkalommal hirdetett környezet- és természetismereti vetélkedőt a Pápateszéri Általános Iskola a madarak és fák napja alkalmából 2016. május 6-án. Mint minden évben, ezúttal is a Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola adott otthont a rendezvénynek. A Reflex munkatársai mellett a SZE Apáczai Kar hallgatói segítettek a kétfordulós vetélkedő lebonyolításában. Miközben a résztvevő csapatok egyik fele tesztkérdésekre válaszolt Léhner Ilona igazgatónő irányításával, a többiek forgószínpad állomásokon kaptak gyakorlati feladatot.

Bővebben...

2015-ben is megrendezzük a népszerű Pápateszéri Természetfotós táborunkat, melynek programját Rómer Flóris születésének 200. évfordulójára való emlékezés jegyében állítottuk össze. Elsősorban olyan 13-23 év közötti fiatalokat várunk (az életkortól való eltérés nem kizáró ok!), akik rendelkeznek alapvető számítógépes és valamilyen szintű fényképezőgép használati ismerettel, de a napjainkban mindenkit elöntő képáradatban nincs meghatározó élőképzettségük a vizuális kultúra területén a „jó” kép kiválasztására. Célunk ennek a képességnek a fejlesztése, valamint, hogy a résztvevők megismerjék, a fényképezőgép mely funkciói milyen célt szolgálnak, és ezt tudatosan alkalmazzák is. A természetfotós tábor 7 napja alatt továbbá megtanítjuk a résztvevőket arra, hogy a kép először a fejben szülessen meg és csak utána nyomjuk meg az exponáló gombot. Szeretnénk megismertetni a részvevőket a természetfotózás írott és íratlan szabályaival. A saját fényképezőgép követelmény, legyen az akár a legegyszerűbb digitális eszköz is.

Mellékletek:
FájlFájlméret
Fájl letöltése (jelentkezési_lap_2015_természetfotós_tábor.doc)Jelentkezési lap32 kB

Bővebben...

Karvas Szabolcs pápateszéri pék barátunk vezetésével a kenyérlángos készítését ismerhetik meg a program résztvevői - a kemence begyújtásától, a tészta dagasztásán át, a ropogós lángos kisüléséig.

A program ára: 500 forint/fő, min. 15, max. 30 fő.

Az alábbi képek a Pápateszéri Általános Iskola egy osztályának erdei iskolai foglalkozásán készültek, a Reflex Erdei Iskola és Ökológiai Központban, 2011 szeptemberében.

Bővebben...

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás