A Rábaköz és a Tóköz egyik meghatározó, a Kis-Rábából táplált kisvízfolyása nem az első kálváriáját éli meg. A fürdésre, horgászatra, vízitúrára alkalmas bővizű csatorna újabb nagymennyiségű szerves szennyeződéssel lett károsítva. A szennyezést az átláthatatlan víz, a kellemetlen bűz, az eltűnt halállomány, a torkolatnál felgyülemlett nagymennyiségű hordalék és a parti települések lakóinak panasza igazolja. Végig járva a Keszeg-ér károsodott szakaszát megpróbáltuk megismerni a tényeket és annak okát.

Évtizedeken át a Csorna alatti szakaszon rendszeresen megjelent a vízfolyásba ürített illegális hulladék, melyet évente egyszer-egyszer a vízügy és az önkormányzat eltávolított. A '90-es években többször megismétlődött a helyi tejporgyár szennyvizének terhelése. Ezt sok panasz és vita után sikerült kivédeni, a tisztítás fokát elfogadható szintre megemelni. Jelenleg viszont visszatérő gondot jelent (főképpen a nyári hónapokban) a Keszeg-ér „illata". Ez szeptember első napjaiban elviselhetetlen lett az alsó szakasszal érintett településeken.

Ott jártunkkor szembetűnő volt a víz barnás-szürke zavaros színe, átláthatatlan állapota. A barbacsi szakaszon a mederfenék nem is volt látható, míg Markotabödögén úgy-ahogy áttetsző volt már az ér. A torkolati műtárgynál rendkívül nagymennyiségű szerves anyag, főképpen növényi uszadék feltorlódása volt tapasztalható.
A lakókkal való beszélgetésünkkor okozóként felvetődött a kommunális folyékony hulladékkal (szennyvízzel), az állati eredetű (vágóhídi) terheléssel, illetve ürülékkel való szennyezés. Több szennyezőt is elképzelhetőnek tartottak.

Az érintett települések panasszal éltek a Köztársasági elnöknél, a kormányhivatalnál, az ÁNTSZ-nél és a katasztrófavédőknél. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, mint hatóság a bejelentést továbbította a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, értesítette az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságot.
A sok bábáról jut eszünkbe, hogy kár, hogy az egykor hatékony Környezetvédelmi Felügyelőség már nem létezik... Kíváncsian várjuk a későbbi problémákat megelőző vizsgálat, az eljárás és a szükséges beavatkozási előírások híreit.

Csatolva a bejáráskor készült fotók és a témáról megjelent sajtóanyagok.

Mellékletek:
FájlFájlméret
Fájl letöltése (Keszeg ér041.pdf)Keszeg ér149 kB
Fájl letöltése (Ürülékes szenny042.pdf)Ürülékes szenny220 kB

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás