A Humusz Szövetség és regionális partnereként a Reflex is olyan elkötelezett önkormányzatokat keres, amelyek szívesen csatlakoznának egy hazai és nemzetközi hulladékcsökkentést támogató hálózathoz. A cél: olyan helyi körülményeket is figyelembe vevő Nulla Hulladék Terv kidolgozása, amely hosszútávon nyújt megoldást a település hulladékproblémáira. Amennyiben felkeltettük érdeklődését, jelentkezzen a Reflex elérhetőségein! A Humusz Szövetség sajtóközleménye az alábbiakban olvasható.

 

A Nulla Hulladék nem utópia, hanem világszerte valóság. A koncepció egy újfajta szemlélet a hulladékgazdálkodásban, amely nem csupán kezelni, hanem csökkenteni kívánja a keletkezett hulladék mennyiségét megelőzéssel, valamint felelős nyersanyag- és energiagazdálkodással. A 2012. évi CLXXXV. hulladéktörvény ki is mondja, hogy a hulladékos hierarchia – amely a hulladékgazdálkodási tevékenységek prioritási sorrendjét írja elő – legmagasabb foka a hulladékképződés megelőzése, ugyanis környezeti szempontból ez jelenti a legjobb megoldást. Azonban a már keletkezett hulladék megfelelő kezelése is meghatározó; az újrahasználat és újrafeldolgozás költségmegtakarítással jár, emellett növeli a munkahelyek számát is.

A megelőzés bár a hulladékgazdálkodás részét képezi, tulajdonképpen nagyrészt azon túlmutató tevékenységeket foglal magába. Tudniillik fő célja, hogy egy adott tárgy minél később vagy egyáltalán ne kerüljön a hulladék státuszba. Ide tartozik minden olyan ösztönző, amely egy tárgy élettartamának hosszúságát megnöveli, de az egyéni fogyasztói döntés is. A Nulla Hulladék elérése tehát nem csak a hulladékgazdálkodók feladata, bárki – a hivatali szervektől kezdve a gyártókon át egészen a lakosságig - aktívan és jelentősen hozzájárulhat. Az önkormányzatok pedig kifejezetten fontos szerepet játszhatnak ebben, ugyanis képesek a különböző szereplőket összefogni és koordinátorként hatékony együttműködést elérni a közös cél érdekében.

Az önkormányzatoknak rengeteg olyan eszközük, lehetőségük van, amellyel a Nulla Hulladék felé vezető utat tudják támogatni. Ezeket az ún. Nulla Hulladék Karta foglalja össze, amely a hálózathoz való csatlakozás első lépését is jelenti. A dokumentum aláírásával mutathatja ki az adott település elköteleződését az ügy mellett, illetve, hogy egyetért azokkal a célokkal, amelyeket a Karta megfogalmaz. Továbbá támpontot ad a megoldási lehetőségekre vonatkozóan, példát mutat, szakmai segítséget nyújt. Ezen túl bekapcsolódási lehetőséget biztosít egy jó gyakorlatokat is megosztó kommunikációba hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A Karta világosan megfogalmazza a Nulla Hulladék elv definícióját, továbbá azt, hogyan lehet azt a települési stratégiába integrálni. Megmutatja, hogy az önkormányzat milyen módon képes jó példát mutatni, a lakosságot és helyi civil szervezeteket aktívan bevonni a döntéshozatalba, hatékonyan kommunikálni a lehető legtöbb szinten és helyen. A karta teljes szövege elérhető a www.humusz.hu/nuhukarta oldalon.

A hálózathoz való csatlakozás több előnnyel is jár az önkormányzat számára, azon túl, hogy hosszútávon csökkenti a település hulladékmennyiségét, ezzel biztosítva tiszta és egészséges környezetet a lakosoknak. Az önkormányzat középtávon elkerülheti azt, hogy az egyre növekvő mennyiségű hulladék elhelyezésére találjon egyre dráguló megoldásokat; már a keletkezés fázisában be tud avatkozni a nemkívánatos folyamatba, ezzel költségeket csökkentve. A Humusz Szövetség 20 éve foglalkozik a témával, kiterjedt hazai, illetve külföldi kapcsolatrendszere, továbbá szakértői révén segítséget tud nyújtani a jelenleg sok helyen kritikussá váló hulladékgazdálkodási rendszerben, de olyan kérdésekben is, amelyek a hulladékgazdálkodáson túlmutatnak. A hálózatnak köszönhetően pedig olyan tudásmegosztás indul meg települések között, amelyeknek közös érdekük a Nulla Hulladék, jövőbeli találkozókon, képzéseken vehetnek részt, ezzel is erősítve érdekeik érvényesítését. A Humusz javaslataival a lakossági aktivitás is fokozható, amely elengedhetetlen a technológiai adottságok hatékony kihasználásához, a helyi közösségtudat formálásához.

További információ:

Urbán Csilla
Nulla Hulladék Programvezető

1111 Budapest, Saru u. 11.
tel: +36 1 386-2648
fax: +36 1 279-1844
e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.
web: www.humusz.hu

A program megvalósítását a Norvég Civil Támogatási Alap és a Visegrad Fund támogatja.

A Humusz Szövetségről:

A szervezet a Nulla Hulladék Hálózat nevű országos, több mint 50 helyi civil szervezetből álló szövetséget működteti. Központi budapesti irodájában lakossági tanácsadással, felnőtteknek szóló előadásokkal, cserebere börzékkel, bevásárlókörrel segíti a hozzá csatlakozó pártoló tagokat. A Humusz Házban könyvcserélde, farmergyűjtő pont, és közösségi komposztáló is rendelkezésre áll. Célja, hogy a tárgyak újrahasználatát elősegítő kezdeményezéseket indítson: így a csereberét, az adománygyűjtést, a szociális célokat szolgáló újrahasználati központokat.

A Humusz Szövetség 20 éve dolgozik azon, hogy a fenntartható termelés és fogyasztás napi gyakorlattá váljon, és ehhez rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret. Két évtizede indította el környezeti nevelési programját, amelynek keretében több ezer gyerek számára tartott már foglalkozásokat. Munkájában az egyetemisták képzése mellett hangsúlyos a felnőttképzés is: 7 éve tart akkreditált pedagógusképzést szakemberek számára. Jelenleg az Ökoiskolák és Zöld Óvodák regionális forrásközpontjaként lát el koordinációs feladatokat az ország egész területén.

Online adatbázisai is népszerűek, úgymint a javítóműhelyek, a visszaváltható italos csomagolások és a hulladékátvevő-helyek adatbázisa.

Érdekérvényesítő munkája során állandó kapcsolatot tart a hulladékos téma érintettjeivel, részt vesz a szakpolitikai egyeztetésekben, véleményez jogszabályokat, stratégiákat, és önkormányzatok számára ún. nulla hulladék stratégiák kidolgozásával is foglalkozik.

Reflex-ház beosztása

EFOP - program

TOP - program

KEHOP - program

Papírkalkulátor

 

 

Megelőzési kisokos

 


 

Ökoiskola

Okosuli

Zöld óvoda

Zöld ovi

Ökológiai lábnyom számítás

Ökológiai lábnyom számítás